Канада поднесе сензацията с титла на 4х100 м от Световното по лека атлетика

Канада поднесе сензацията, като победи САЩ в щафетата на 4х100 метра от Световното първенство по лека атлетика в Юджийн. Аарън Браун, Джером Блейк, Брендън Родни и звездата Днре Де Грас грабнаха титлата с с най-добър резултат в света за сезона - 37.48 секунди.

На седем стотни зад тях останаха американците, които водеха на първите три поста, но на последния Де Грас успя да извоюва драматичната победа за Канада.

На третата позиция се наредиха спринтьорите на Великобритания, а на трето поредно Световно първенство, мъжете на Ямайка останаха извън подиуима с четвъртото си място.

Огромно разочарование за Ямайка имаше и в женската щафета. Спринтьорките на карибската страна обраха медалите в индивидуалните спринтове, но се провалиха в щафетата. Те завършиха на второто място след грешка в предаването на щафетата между първи и втори пост. Кемба Нелсън забави олимпийската шампионка Илей Томпсън-Хера, а въпреки огромните усилия на големите звезди да наваксат загубеното, в крайна сметка щафетата на Ямайка финишира на четири хилядни от секундата зад тази на САЩ.

Шампионките в състав Мелиса Джеферсън, Аби Щайнер, Джена Прандини и Тваниша Тери зарадваха домакинската публика. Брозновите медали останаха за Германия.

На 800 метри при мъжете шампион стана олимпийският шампион Емануел Корир от Кения. Зад него се наредиха Джамел Седжати от Алжир и Марко Ароп от Канада.

Олимпийският шампион в тройния скок - Педро Пичардо от Португалия най-сетне успя да стъпи и на световния връх, със скок от 17.95 метра. /БГНЕС