Канада с нови санкции срещу руски олигарси

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви в петък, че страната му налага нови санкции на руски олигарси, включително Роман Абрамович, като наказание за инвазията на президента Владимир Путин в Украйна.

В речта си във Варшава в края на своето европейско турне Трюдо заяви, че на милиардера, собственик на футболния клуб "Челси", и на още четири лица "ще бъде забранено да сключват сделки в Канада, а активите им ще бъдат замразени".

Канада е втората страна, която налага санкции на Абрамович, след като Великобритания направи това в четвъртък.

Абрамович притежава акции и в британската мултинационална компания Evraz, която наред с другото управлява стоманодобивни заводи в Канада.

Трюдо заяви, че Канада налага санкции на 32 юридически лица, работещи в руския отбранителен сектор, и на петима настоящи или бивши руски висши служители "и сътрудници на режима, които са съучастници в избора на президента Путин да нахлуе в мирна и суверенна страна". Сред тях е и Абрамович.

Това са последните от поредицата канадски санкции срещу Русия след началото на инвазията на 24 февруари.

По време на посещението си в Полша Трюдо обяви също така отпускането на 50 млн. канадски долара (40 млн. щ.д.) хуманитарна помощ за Украйна и 117 млн. канадски долара за програма за приемане на украински бежанци. /БГНЕС, АФП

Отава / Канада

ВРЪЩАНЕ НАЗАД