Канада, Великобритания, ЕС и САЩ със санкции срещу Китай за репресиите над уйгури

Канадските власти наложиха санкции срещу четирима китайски служители и една организация във връзка с предполагаеми нарушения на правата на уйгурите в китайския автономен район Синцзян. Това заяви в изявление канадското външно министерство.

„Канада обявява налагането на санкции срещу четирима длъжностни лица и едно юридическо лице в съответствие с разпоредбите на закона за специални икономически мерки (на Китайска народна република) за тяхното участие в груби и системни нарушения на правата на човека в автономния район Синцзян, " се казва в документа. Външното министерство добави, че санкциите се въвеждат в координация със САЩ, Великобритания и Европейския съюз.

Ръководителят на отдела за обществена сигурност на Синцзян, член на партийния комитет, ръководител на политическата и правната комисия на този регион, заместник-секретарят на партийния комитет на Синцзян, както и заместник-председателят на Постоянния комитет на Народния конгрес (най-висшият законодателен орган в региона), попадат под канадските ограничения. Те важат и за производствено-строителния корпус на Синцзян.

Канадското външно министерство твърди, че над милион уйгури и други мюсюлмански малцинства са пострадали от действията на китайските власти.

"Днес, заедно с нашите партньори, призоваваме китайското правителство да прекрати тази системна кампания за репресии срещу уйгурите и други мюсюлмански етнически малцинства и да изправи отговорните лица пред правосъдието", каза канадският външен министър Марк Гарно.

За първи път и Великобритания наложи санкции срещу четирима китайски служители и една организация за предполагаеми нарушения на правата на уйгурите в автономния район на КНР. Това се посочва в документ, публикуван от Министерството на външните работи на Обединеното кралство.

Според британските ограничителни мерки, се налага забрана за посещение в Обединеното кралство и замразяване на банкови сметки.

Досега Лондон никога не е налагал санкции на китайски служители. Ограниченията важат и за и за производствено-строителния корпус на Синцзян, както в канадското разпореждане.

Ръководителят на външното министерство на кралството Доминик Рааб подчерта, че международната общност "няма да си затваря очите за такива сериозни системни нарушения на правата на човека" и няма да бъде доволна от изявленията на КНР, че повечето доклади за случващото се в Синцзян са фалшификати.

През януари тази година британските власти наложиха и ограничения за правене на бизнес със Синцзян, според които кралството няма да изнася стоки в автономния район, които могат да допринесат за нарушаването на правата на човека. Ще бъде определен точен списък на такива продукти, а организациите, които се отклоняват от тези правила, ще бъдат глобявани за нарушения на разпоредбите на Закона за модерното робство от 2015 г. Освен това китайските компании, които са признати за виновни за нарушаване на човешките права в автономния регион и използване на принудителен труд, няма да могат да участват в търгове за обществени поръчки.

Днес стана известно и че външните министри на 27 държави от ЕС са одобрили нови санкции срещу същите четирима граждани и една организация в Китай „за преследването на уйгурското мюсюлманско малцинство в Синцзян“. Тези ограничителни мерки са първите санкции на ЕС срещу Китай след налагането на оръжейното ембарго преди 30 години в отговор на събитията на площад Тянанмън през 1989 г.

Китайското правителство отговори, като наложи санкции на 10 парламентаристи, учени и политици, както и на 4 юридически лица от ЕС за намеса във вътрешните работи на автономния район Синцзян на КНР.

По-късно Министерството на финансите на САЩ добави двама китайски граждани към своя списък със санкции във връзка със ситуацията в Синцзян.

През август 2018 г. представители на върховния орган на ООН по правата на човека заявиха, че са получили обективни доказателства, че до 1 милион уйгури могат да са незаконно държани в поправителни лагери в Синцзян. Службата предложи да изпрати наблюдатели в региона, като изрази загриженост относно ситуацията там.

Китайските власти многократно отричат информацията за създаването на мащабна мрежа от наказателни заведения в Синцзян. В същото време в края на 2018 г. те съобщиха, че в региона има центрове за образование и професионално обучение. Според китайските служители там се намират хора, които са попаднали под влиянието на идеи за тероризъм и екстремизъм, които се учат на китайски език, основи на писането, комуникативни умения и основи на законодателството на КНР. Властите на страната не посочват точния брой на хората, държани в тези центрове.

В края на февруари долната камара на канадския парламент - Камарата на общините - призна ситуацията с уйгурското население в Китай за геноцид. /БГНЕС, ТАСС