Канада взе реванш от САЩ и ликува със златото в хокея на лед за жени

Канада надви САЩ с 3:2, за да спечели златото в хокея на лед за жени на Зимните олимпийски игри в Пекин, реванширайки се за емоционалната си загуба от тях във финала преди четири години.

Женският тим на Канада по хокей на лед спечели пето олимпийско злато.

Канадките водеха с 3:0 във втория период и в крайна сметка удържаха съперника, независимо че американките завършиха с почти два пъти повече удари към противниковата врата – 40-21, за да се поздравят с пета олимпийска титла. Те са рекордьорки по трофеи в женския хокей на лед в седемте издания на Олимпийските игри от дебюта на надпреварата в Нагано през 1998. Канада има пет титли, докато САЩ е с останалите две.

Американките влязоха в срещата под номер 1 в световната ранглиста, но веднъж щом играта започна в Пекин, триумф за канадките изглеждаше по-вероятният сценарий. Канада завърши турнира без поражение с баланс 7-0, включително ранен успех над САЩ с 4:2. Канадките спечелиха мачовете си с обща голова разлика 57-10, като състезателките на страната окупираха челните шест позиции по точки в китайската столица.

Канада дръпна в резултата с попадения в откриващия период на Сара Нърс и Мари Филип-Пулен, които са водещи реализаторки в Пекин. Пулен направи резултата класически във втория период, но Хилари Найт върна надеждите на американките в момент, в който САЩ бе в намален състав поради наказание. В заключителните секунди американките вкараха и втори гол, но той се оказа недостатъчен да помрачи радостта на канадския тим. /БГНЕС