Канада забрани на повечето чужденци да купуват жилища

От 1 януари влезе в сила забрана за закупуване на жилищни имоти от чужденци в Канада, която цели да предостави повече жилища на местните жители, изправени пред жилищна криза.

Няколко изключения в закона позволяват на лица като бежанци и постоянно пребиваващи, които не са граждани, да купуват жилища.

Джъстин Трюдо, премиер на Канада

В края на декември Отава също така уточни, че забраната ще се прилага само за градски жилища, но не и за имоти за отдих, като например летни вили.

Временната двугодишна мярка беше предложена от министър-председателя Джъстин Трюдо по време на предизборната кампания през 2021 г., когато рязко покачващите се цени поставиха собствеността върху жилище извън възможностите на много канадци.

"Желателността на канадските жилища привлича спекуланти, богати корпорации и чуждестранни инвеститори", заяви тогава неговата Либерална партия в предизборния си план.

"Това води до реален проблем с недостатъчно използвани и свободни жилища, необуздани спекулации и неимоверно растящи цени. Жилищата са за хората, а не за инвеститорите", заяви Трюдо.

След победата си на изборите през 2021 г. либералите тихомълком внесоха Закона за забрана на закупуването на жилищни имоти от лица, които не са канадци.

Големи пазари като Ванкувър и Торонто също въведоха данъци върху нежилищните имоти и празните жилища.

Въпреки неотдавнашния рацвет, пазарът на недвижими имоти в страната охладня за продавачите, тъй като лихвите по ипотечните кредити последваха агресивната парична политика на Банката на Канада в опит да ограничи инфлацията.

По данни на Канадската асоциация за недвижими имоти средните цени на жилищата са спаднали от пика от над 800 000 канадски долара (590 000 щатски долара) в началото на 2022 г. до малко над 630 000 канадски долара (465 000 щатски долара) през миналия месец. Много експерти заявиха, че забраната за чуждестранни купувачи - които според националната статистическа агенция представляват по-малко от пет процента от собствеността на жилища в Канада - няма да има желания ефект да направи жилищата по-достъпни.

Те по-скоро посочват необходимостта от повече жилищно строителство, за да се задоволи търсенето./БГНЕС, АФП

Отава / Канада