Канадка детронира Осака в трети кръг на Ю Ес Оупън

Действащата шампионка Наоми Осака отпадна в трети кръг на Ю Ес Оупън, след като бе надиграна от Лейла Ани Фернандес със 7-5, 6-7 (2), 4-6, за малко над два часа игра.

Лейла Фернандес постигна най-голямата победа в кариерата си.

Японката, победителка в Ню Йорк от 2018 и 2020, нанесе решителния си удар в откриващата част в края на сета срещу 73-та в света канадка, пробивайки в 11-ия гейм. Картината се повтори във втория – третата в основната схема направи брейк в 11-ия гейм, но сервирайки за място в осминафиналите се пропука и позволи на Фернандес да върне пробива. Стигна се до тайбрек, където представителката на Канада доминира и след като поведе на бърза ръка с 5-0 точки, затвори частта със 7-2.

Третият сет, подобно на първия, бе решен от един-единствен пробив, който дойде още в първото подаване на японката. Осака реализира 15 аса и спечели 84% от точките на първи сервис – тя имаше повече уинъри от съперничка – 37 на 28, но и повече непредизвикани грешки – 36 срещу 24. На пресконференцията след края на мача, четирикратната шампионка в турнирите от Големия шлем заяви през сълзи, че смята да си вземе почивка от тениса. "Честно казано, не знам кога ще бъде следващият ми мач на корта. Мисля, че ще си взема почивка от тениса за известно време".

Така, Ню Йорк ще има нова шампионка при дамите на сингъл, а Фернандес ще спори за място в четвъртфиналите срещу 16-та поставена Анжелик Кербер. Германката обърна представителката на домакините Слоун Стивънс след 5-7, 6-2, 6-3. Останалите три сблъсъка от 1/8-финалите в долната половина на схемата противопоставят изцяло мачове между поставени – петата Елина Свитолина играе с номер 12 Симона Халеп, осмата Барбора Крейчикова се изправя срещу деветата Гарбине Мугуруса, а 15-та Елизе Мертенс излиза на корта срещу номер 2 Арина Сабаленка. /БГНЕС