Канадска провинция легализира твърдите наркотици

Канада обяви днес декриминализацията на твърдите наркотици в пилотен проект на Британска Колумбия, целящ да овладее опиоидната криза, отнела живота на хиляди хора - като лекува зависимостите, а не вкарва в затвора употребяващите наркотици за притежание.

В отговор на искане от страна на Британска Колумбия федералният министър на психичното здраве и зависимостите Каролин Бенет заяви, че изключението от закона, позволяващо притежаването на опиоиди, кокаин, метамфетамин и други твърди наркотици, ще започне да действа на 31 януари 2023 г. и ще продължи три години.

Пълнолетните лица в провинцията на тихоокеанското крайбрежие няма да бъдат арестувани или обвинявани за лично притежание на до 2,5 грама твърди наркотици, нито пък наркотиците им ще бъдат конфискувани от полицията.

Вместо това на употребяващите ще бъде предоставена информация за това как да получат достъп до медицинска помощ за лечение на зависимостите.

"В продължение на твърде много години идеологическото противопоставяне на намаляването на вредите струваше човешки животи", заяви Бенет на пресконференция при обявяването на пилотния проект.

"Правим това, за да спасим живота, но и за да върнем на хората, употребяващи наркотици, тяхното достойнство и право на избор", каза тя и добави, че това може да се превърне в "образец за други юрисдикции в Канада".

Няколко града, сред които Монреал и Торонто, са сигнализирали за желанието си да въведат подобни законови изключения.

Според данни на федералното правителство от януари 2016 г. до септември 2021 г. в Канада от свръхдоза опиоиди са починали 26 690 души.

В Британска Колумбия приблизително шест души умират всеки ден от отравяне с опиоиди. Миналата година са били загубени повече от 2200 живота, а приблизително 9400 са починали, откакто главният здравен инспектор на провинцията Бони Хенри обяви ситуацията за извънредна за общественото здраве през 2016 г./БГНЕС