Канадски CF-188 Hornet прихванаха руски изтребители над Черно море

Канадски отряд, разположен в Румъния от началото на септември, извърши първото си прихващане като част от засилената си мисия за охрана на въздушното пространство (Air Policing).

Изтребителите CF-188 Hornet, работещи заедно с колегите си от румънските ВВС, прихванаха на 23 септември два руски бомбардировача Су-24 (Fencer, според идентификацията на НАТ – бел. ред.), които летели близо до румънското въздушно пространство над Черно море. Руските военни реактивни самолети са били наблюдавани от съюзническите пилоти, след което е била потвърдена тяхна визуална идентификация.

Операцията е добър пример за това как Канада помага на НАТО и Румъния да защитят неприкосновеността на въздушното пространство на НАТО, съобщи сайтът „ac.nato.int”

"Много се гордея с целия екип на Air Task Force - Румъния в представянето на военни умения от световна класа, напълно подходящи за изпълнението на нашата усъвършенствана мисия. С всички усилия, подкрепящи денонощните летателни операции, тази първа визуална идентификация е чудесен пример за това как Канада помага на НАТО и Румъния да защитят целостта на въздушното пространство на НАТО“ , каза подполковник Кори Маск, командир на канадската група на ВВС.

CF-188 бяха кодирани от южния Център за комбинирани въздушни операции на НАТО в Торехон, след като руският самолет беше засечен от Центъра за контрол и докладване на румънските ВВС. Руските самолети са пренебрегнали международните правила за безопасност на полетите, като не е използван транспондер и не е воден разговор с контрола на въздушното движение.

Това прихващане е първото за въздушната оперативна група, която започна своята мисия по-рано този месец след церемония по сертифициране на НАТО на 8 септември 2021 г. Канадските екипажи ще провеждат мисии за бързо реагиране и тренировъчни полети заедно с румънските ВВС, както и с други регионални съюзници. /БГНЕС