Нинова предлага 6 електронни регистъра в помощ на бизнеса

Председателят на БСП Корнелия Нинова проведе среща с Асоциацията на организациите на българските работодатели. Лидерът бе придружавана от председателя на икономическата комисия в парламента и народен представител от БСП Петър Кънев, депутатите Явор Божанков, Димитър Данчев и експертът Пламен Милев.

Живеем в абсурдна бизнес среда. Това заяви социологът Кънчо Стойчев на съвместна пресконференция с лидера на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) и ръководството на БСП проведоха срещан на която обсъдиха икономическите приоритети и развитието на страната след изборите. Кънчо Стойчев подчерта, че административната тежест е изключително висока, а също така са високи и таксите, които бизнесът трябва да плаща. Те възлизат на около 4,5 млрд. лева годишно или около 4,5% от БВП. За сравнение в страните от ЕС таксите са не повече от 0,5% от БВП, тоест в България са десет пъти по-високи от средните за ЕС.

„Чухме приоритетите на работодателските организация. Разговорите с представителите на работодателите са изключително важни, защото за БСП социалната политика, здравеопазване и образование са абсолютен приоритет, но за да има средства за тези сфери, трябва да има развита икономика. Затова сме готови с една разумна програма за парламентарните избори, с конкретен план за развитие на икономиката и с акцент българско и родно производство. Представихме нашата предизборна платформа в частта икономика и социална политика и заявихме нашите приоритети”, това заяви Нинова пред журналисти след среща с Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Лидерът на българските социалисти коментира данъчната политика, на която залага БСП: „Корпоративният данък за фирмите ще остане 10%, както е досега и той няма да бъде вдиган. Предлагаме промяна в доходите на физическите лица. С нашите предложения 788 000 семейства с деца ще плащат по-ниски данъци, защото предлагаме семейно подоходно облагане с намаляване на данъка с 500 лева на всяко дете.”.

Корнелия Нинова коментира и предложението на БСП за решаване на големия проблем с административната тежест: „Нашата предизборна платформа предвижда категоричен напредък по изграждане на електронното правителство. Представихме на бизнеса нашите 6 електронни регистъра, които ние предвиждаме да изградим. Те ще помогнат на икономиката, но и са сериозно средство за борба срещу корупцията.”

Като трети проблем лидерът на левицата определи липсата на кадри в страната. „Българската икономика има нужда от кадри. Затова предлагаме в предизборната ни платформа обвързване на българското образование с нуждите на икономиката. Определяне на ключовите сектори, по които България може да бъде конкурентноспособна и залагане на тези специалности в училищата и университетите, както и държавен ангажимент за стипендии в тези специалности, така че да гарантираме български кадри за българската икономика.”

Нинова пое ангажимент за трайно законодателство, без лобистки интереси в него, и с оценка на въздействие на всеки един закон. Тя бе категорична, че е наложително изчистване на лобисткото законодателството, както съставяне на експертен съвет и екип в парламента с ангажимент за трайно законодателство.

БСП предлага преустройство на Българската банка за развитие с ориентация към малките и средни фирми, както и увеличаване капацитета на Българската агенция по транспортно застраховане, за да се подпомогне износа: „Нужни са и данъчни облекчения за стартиращи компании и фирми, разкриващи работни места в слабо развити райони”.

„Обсъдихме заедно нашето виждане за Плана за възстановяване и развитие. Това са огромни възможности за българската икономика и социална политика. Нашите бележки по плана, който представя правителството и алтернативния план на БСП”, посочи Корнелия Нинова.

Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ обединява национално представителни работодателски организации в България – Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ); Българска стопанска камара – Съюз на българския бизнес (БСК); Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Компаниите и предприятията, членуващи в четирите работодателски организации от АОБР, дават работа на 82 % от всички наети у нас. В тях се произвеждат 86 % от брутната добавена стойност в страната.

Тагове: