Канело нокаутира Плант и обедини поясите в супер-средна категория

Саул „Канело“ Алварес влезе в историята, след като нокаутира Кейлъб Плант в 11-ия рунд, за да стане първият абсолютен световен шампион в супер-средна категория, обединявайки всички четири големи колана за по-малко от година.

Канело е шестият абсолютен световен шампион в историята на бокса.

31-годишният боксьор прибави пояса на IBF към тези на WBC, WBA и WBO в мач, в който победителят взима всичко, в „МГМ Гранд Хотел“ в Лас Вегас, за да се присъедини към ексклузивен клуб. Мексиканецът прати в нокдаун Плант на два пъти в 11-ия рунд – първият път с ляво кроше, а след това с десен ъперкът. Американецът се изправи на крака, но все още беше разтърсен от ударите, а Алварес го преследваше около ринга. Последва канонада от страна на Канело, която отказа Плант 1:05 преди края на рунда.

Мексиканецът вече притежаваше поясите на WBA и WBC, след като надви Калъм Смит през декември 2020. Впоследствие той ги защити успешно след категоричен успех над Авни Йълдъръм през февруари, а след това се справи и с Били Джо Сондърс преди шест месеца, за да завоюва колана на WBO. Алварес влезе в срещата като тежък фаворит на букмейкърите срещу Плант в опит да се превърне в първия абсолютен световен шампион на Мексико в историята. Той се превърна в едва шестия боксьор, който притежава четири титли от една категория по едно и също време. Преди него това сториха Олександър Усик (полутежка), Бърнард Хопкинс (средна), Джърмейн Тейлър (средна), Терънс Кроуфорд (супер-лека) и Джош Тейлър (супер-лека).

Не беше лесно да стигна до този момент. С моя екип наистина стигнахме далеч. Тази титла е за всички, особено за Мексико. Направихме го тази вечер. Ние сме само шестима. Това ме държи щастлив и мотивиран да бъда един от шестимата абсолютни боксьори в света“, сподели победителят. Алварес вече има баланс 57-1-2 (39 с нокаут), като нанесе и първа загуба на Плант в неговата кариера. Американецът вече има баланс 21-1 (12 с нокаут).

Въпреки че Плант се биеше пред собствена публика, той бе освиркван по време на интродукциите на двамата боксьори в Лас Вегас, като повечето фенове на бокса подкрепяха Канело. Алварес спечели почти всеки от рундовете до нокаута в 11-ия, но американският му опонент даде отпор. Плант спечели само един рунд в първата половина на боя, но се държеше на ниво, като избягваше неприятности. От шестия рунд нататък обаче Алварес усети, че съперникът му не притежава необходимата мощ в ударите, за да го притесни в по-късните етапи на битката. Това се отрази в края и мексиканецът нанесе решителния си удар в 11-ия рунд, когато и нокаутира Плант.

Алварес (л) нокаутира Плант (д) в 11-ия рунд.

Алварес допълни, че 29-годишният му американски опонент е искал да продължи, но той му казал, че трябвало да спре. „Той искаше да продължи. Казах му, че няма нищо срамно. Разбира се, че аз бях по-добрият и си свърших работата“, завърши Канело. /БГНЕС