Канело срази Головкин в мач номер 3 и остана абсолютен шампион в супер-средна категория

Саул „Канело“ Алварес защити абсолютната си световна титла в супер-средна категория, надигравайки Генади Головкин в последния мач от епичната трилогия помежду им в Лас Вегас. Мексиканецът диктуваше темпото в по-голямата част от 12-те рунда в „Ти-Мобайл Арена“, печелейки с единодушно съдийско решение. В една от картите на съдиите резултатът бе 116-112 в негова полза, докато останалите двама присъдиха 115-113 за Алварес, който се справи с казахстанеца дори след щурма му в заключителните рундове.

Благодаря ти много, приятелю. Дадохме на феновете три добри мача. Благодаря ти за всичко. Трябва да продължиш в същия дух. Показах, че загубите могат да демонстрират, че си велик и че можеш да се върнат обратно на земята. Той е много добър боксьор, истински борец. Щастлив съм, че споделих ринга с него. Знаеш, че ще бъде трудно още от първия рунд. Той е корав съперник. Нуждая се от операция, лявата ми ръка не е добре, но аз съм боец, затова съм тук. Не мога да държа дори една чаша, нещата са зле, но ще се оправя. Имам нужда от почивка, след това ще се върна и ще се реванширам за загубата от Бивол“, каза Канело, който по-рано през годината записа едва второто си поражение на ринга именно от него, след като премина в лека-тежка категория.

Алварес (д) спечели срещу Головкин (л) с единодушно съдийско решение.

Направих тактическа грешка като стартирах по-бавно, но това беше и стратегията на екипа, искахме да видим как ще се развие мачът. Мисля, че и двамата започнахме бавно. Искам да се ръкувам с Канело. Ако не разбирате, не разбирате нищо“, коментира Головкин, който заяви, че обтегнатите му взаимоотношения с мексиканеца са в миналото и той изпитва уважение към съперника. Казахстанецът побърза да опровергае евентуално прекратяване на кариерата си. „Не забравяйте, че аз съм все още шампион на 160. Ще се завърна, хора, все още съм шампион“, каза носителят на поясите на IBF и WBA в средна категория.

Първите няколко рунда минаха под диктовката на Алварес, който бе по-активен, но не успя да затрудни Головкин. Казахстанецът обаче започна да показва, че не е първа младост, като силно дясно кроше на Канело намери целта в петия рунд – мексиканецът се чувстваше в свои води, като непрекъснато уморяваше допълнително съперника. В деветия рунд Алварес се озова на въжетата, но Головкин така и не успя да финализира атаката си. В последните рундове той опита всичко, но щурмът му бе твърде закъснял и така Канело го удържа за крайната победа.

По този начин мексиканският боксьор спечели третия сблъсък помежду им – в предишните два той взе втория през 2018, а в първия се стигна до равенство година по-късно. Алварес е с баланс 58-2-2 (39 с нокаут), докато Головкин е вече с 42-1-2 (37 с нокаут). /БГНЕС