Кантарджиев: Спазват ли се правилата, могат да се правят избори

Когато се спазват правилата, могат да се правят избори – доста държави го направиха в пик на разпространението. Епидемията разбира се затруднява нещата по отношение на гласуване на карантинирани.

Това заяви пред Нова телевизия директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на щаба за борба с коронавируса проф. Тодор Кантарджиев.

Професорът се възмущава от нарушаването на мерките и състоялото се мъжко хоро в Калофер на Йордановден. „Да бяха по 5, по 5 на хорото, социалните мрежи се взривиха от възмутени граждани, защото хората отменят състезания, отменят олимпиади, състезания за милиарди инвестиции”, коментира Кантарджиев.

Професорът призна, че вероятно да се заразиш с коронавирус навън е по-малка, но е категоричен, че прекаленото си е винаги прекалено. „Българите обичаме да се поддаваме на емоции, но ако тези силни и големи мъже изведнъж вдигнат температура и ги заболи гърло, коренно се променят и започват по нощите да се обаждат на познати, за да влязат в болница и да бъдат обгрижени всецяло”, заяви проф. Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести каза още, че на този етап количествата ваксини, които ЕС е заявила за България, са повече от това, от което имаме нужда. „Много напреднала за одобрение е ваксината на AstraZeneca, от която ще има повече. В най-добрия сценарий до август ще имаме 1,5 милиона ваксинирани”, каза още той.

По думите му страничните реакции от ваксините срещу COVID-19 са същите, като страничните реакции от грипната ваксина. /БГНЕС