Канцлерът Олаф Шолц ще посети Букурещ утре

Канцлерът Олаф Шолц ще пристигне утре в Румъния, информира посолството на Германия в Букурещ. Канцлерът ще бъде приет първо от президента на Румъния Клаус Йоханис, съобщи „Румъния джърнъл“.

Ще бъдат обсъдени двустранни въпроси, както и теми от европейската политика, сигурността и енергетиката.

След дискусиите е планирана съвместна пресконференция. По-късно двамата ще се срещнат и с президента на Република Молдова Мая Санду.

Канцлерът Шолц ще проведе диалог и с председателя на Камарата на депутатите Марсел Чолаку. След това канцлерът Шолц ще се срещне и с представители на германското малцинство в Румъния.

Това е първото посещение на германския канцлер в Букурещ, откакто пое поста на ръководител на федералното правителство.

Посещението на германския канцлер представлява момент на препотвърждаване на отличните двустранни отношения от стратегически характер между Румъния и Германия.

По отношение на европейските въпроси двамата лидери ще обменят мнения по актуални въпроси, като специално внимание ще бъде отделено на процеса на присъединяване на Румъния към Шенгенското пространство, мерките в подкрепа на Украйна и Република Молдова, осигуряването на конкурентоспособност на европейската икономика, енергийната сигурност, изменението на климата и зеления преход", отбелязва румънското председателство. /БГНЕС