"Капачки за бъдеще" спасяват животи. Буквално!

Призовавам хората да се отдадат на доброволчеството, заяви пред БГНЕС Лазар Радков от фондация "Капачки за бъдеще", който е убеден, че нещата се променят отдолу нагоре.

Три ТИР-а и три камиона са паркирани в центъра на София, на площад „Батенберг”, още от сутринта и непрекъснато се допълват от капачки и алуминиеви кенчета в подкрепа на каузата за детско медицинско оборудване.

„Как започна инициативата? Имах различни благотворителни инициативи преди това и всъщност всичко започна с идеята да събираме с приятели капачки. Взехме пример от други наши приятели, които също бяха направили благотворителни инициативи с капачки. В Южния парк правихме благотворителни тренировки с Мартина Йорданова, която е част от фондацията. Тогава дойде една такава идея: Тук имам едни капачки, ще ти ги донеса. След това всички събирахме капачки. Питахме за какво да използваме тези капачки и различни хора казаха „кувьози, кувьози“! Проверихме и се оказа, че наистина едно от всеки десет деца се ражда недоносено и 33% недоносените деца развиват някакви здравословни проблеми впоследствие. Това е заради самата недоносеност, но и заради старата апаратура. Оказа се, че на повечето места кувьозите са на по 20 – 30 години и всъщност така започна цялото нещо. Само за 2 години успяхме да подновим кувьозите в 22 болници в 22 града. През 2020 година успяхме да помогнем на още 14 болници. Сега от по-малко от година осигурихме първата неонатална линейка за дечицата. Това е първата подобна линейка в страната, която е закупена. Това е специализиран медицински превоз, в който има транспортен кувьоз, който може да транспортира бебенца, които са недоносени и не могат да получат помощ в болницата, където са се родили. Така се спасяват животи буквално! В момента събираме за втора такава линейка. И нещата се случват", каза Лазар Радков.

Всяка година организацията на „Капачки за Бъдеще” става все по-добра, с все повече доброволци и по-добре организиран транспорт. В събота кампанията се проведе в 21 града, а днес е в София, Варна, Ямбол, Пазарджик и Ботевград.

В хода на предизборната кампания питаме Радков дали има политици, които опитват да използват благотворителната инициатива. „Всеки път има политици, които носят капачки. Разбира се, има такива, които се опитват да яхват каузата, но повечето идват като нормални хора без да искат да си правят пи ар”, каза той.

„Не се чувствам ядосан на политиците, просто защото аз нямам очаквания от политиците. Изобщо не смятам, че повечето неща в обществото могат да бъдат решени от политиците. Вярвам, наистина вярвам, че нещата се променят отдолу нагоре. Нещата се случват от инициативи, от отделни хора, които увличат други хора, създават добри практики. Политиците могат само да поемат тези добри практики и да ги подпомагат. Намират се и читави политици. Все още в България имаме да узряваме много като общество и политици, като каузи и доброволчество. Може би след 10 – 20 години ще бъдем на друго ниво и ще можем този разговор да го водим по друг начин”, каза още Лазар и призова хората да се отдават на доброволчество и да почистват повече, защото така ще живеем в една наистина райска държава.

Кампанията в центъра на София продължава до 17 часа днес.

Димитър е представител на транспортния бранш и за пореден път е в помощ на кампанията.

„Най-големият проблем за всички благотворителни каузи е логистиката. За поредна година участваме в кампанията „Капачки за Бъдеще“ с логистика, като имаме фирми с малки бусове до големи транспортни и карго фирми. Сумата, която кампанията би заплатила за логистиката е равна на един кувьоз. Транспортният бранш във всяка една кампания участва все едно с един кувьоз, което е супер и наистина се радвам, че можем да съдействаме с логистика. Искаме да дадем този добър пример и на други браншове и те също да участват с каквото могат”, каза пред БГНЕС представителят на транспортната фирма, подсигурила камиони за капачките. /БГНЕС