Капитанът на "Вера Су" и втория му помощник остават в ареста (ОБОБЩЕНИЕ)

Окръжният съд в Добрич остави за постоянно в ареста капитана на кораба "Вера Су", заседнал край бреговете на Камен бряг, и втория му помощник, който е бил на вахта в нощта на инцидента.

Двамата са привлечени в качеството им на обвиняеми за това, че са допуснали плавателният съд да заседне, като така са причинили значителни повреди на чужд имот и са създали опасност за живота на другиго. За това престъпление законът предвижда наказание от 5 до 15 години „лишаване от свобода“.

Приключи евакуацията на екипажа на кораба "Вера Су"

Освен причините и обстоятелствата, при които е настъпила самата катастрофа, се изяснява има ли замърсяване на морската вода и настъпили ли са щети за природата, дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местността Яйлата и региона.

По разпореждане на главния прокурор, разследването се води от екип следователи от Националната следствена служба. Прякото наблюдение на работата по досъдебното производство продължава да се осъществява от Окръжната прокуратура в Добрич. По реда на специалния надзор, поради фактическата и правна сложност на случая, и неговата обществена значимост, определеният надзорен прокурор от Апелативна прокуратура – Варна следи за методическото и правилно водене на разследването. Върховна касационна прокуратура също наблюдава работата по случая. /БГНЕС