Капка по капка, вир става: Несекващ поток дарители за Украйна

От сутринта потокът от хора, които желаят да дарят, не е секвал в Националния политехнически музей.

Това каза пред БГНЕС Мадлен Янева от екипа на музея, който остана отворен на днешния Трети март. В знак на съпричастност, институцията организира кампания за набиране на дарения за пострадалите хора от войната в Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

Събраните дарения ще бъдат предоставени на БЧК. От екипа на музея се обърнаха с молба към всички, които ще ги посетят, да носят хигиенни материали, памперси, детски храни и хранителни продукти (захар, брашно, ориз, макарони, спагети, олио, консерви и др.).

Мадлен Янева разказа, че 10 минути преди 9.00 часа сутринта, когато музеят отваря, вече е имало чакащи хора. „Така от сутринта, със самото отваряне, потокът тръгна. Обявили сме да бъде до 17 часа, разбира се, ако вън има хора ще работим, докато приемем даренията“, посочи тя.

Мадлен Янева сподели, че хората, които идват са от всякакви възрасти – млади майки с бебета, които носят в кенгуру, до възрастни хора. Потърсил ги и възрастен господин, който казал, че е участник във Втората Световна война. Той донесъл едно пакетче и бил със съпругата си. „Всякакви хора идват - и млади, и възрастни, мъже жени. Организирани акции са си направили някои хора и са събрали 4 000 лв. помежду си, и са закупили продукти, които донесоха. Така че са най-най-най-различни хора“, посочи тя.

Семейство Александрови – Георги и Зорница, бяха сред тези, които дойдоха да дарят днес. „В момента сме само двамата, но нашите деца, които са вкъщи, също ще подкрепят – те дават пари, за да можем да купим повече неща и да изпратим. Те са големи вече и работят”, посочи Георги. Той разкри, че донесли това, което било обявено, че се иска – памперси за малките деца, храни, различни продукти за хигиена. „Много се радваме, че има много различни организации и хора, които правят подобни неща, защото наистина ситуацията го изисква и мисля, че това е най-нормалното, което може да направим, ако не може да бъдем там лично – можем поне това да направим“, каза мъжът. Зорница мисли, че всеки може да направи нещо малко дори и да не може много. „Това, което ме впечатли, виждайки семейства, които идват тук с малки деца, с големи деца – идват, носят кой чантичка, кой две – всеки е отделил колкото може и това е страхотно“, сподели Зорница.

Мая е само на осем години и половина, но и тя бе днес тук. „Донесохме мокри кърпички за бебенцата, сапуни и храна“, каза момичето. Баба ѝ – също Мая, каза, че дошли семейството с двете ѝ дъщери и внучетата да дарят от сърце. „Смятам, че всеки един човек, който смята, че е човек, би трябвало в такава форсмажорна ситуация, да помогне – кой с колкото може. Нашият народ има много хубава поговорка: Капка по капка, вир става. Малко може да е, от сърце нека да е”, посочи жената. /БГНЕС