Карадайъ: Безкрайно търпение няма. Дойде време за политическа стабилност

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ припомни поговорката: „Безкрайно търпение няма“. Той направи това по време на предизборна среща в Омуртаг, в която участваха още водачът на листата на Движението Джейхан Ибрямов, социалният експерт на ДПС д-р Хасан Адемов и евродепутатът от ДПС/”Обнови Европа” Атидже Вели, съобщиха от ДПС.

Позволихме си лукса 12 години да гледаме как се руши политическата стабилност, държавността, демокрацията, нормалността. През 2009 година на политическия терен се появиха едни хора на основата на омразата, разделението и противопоставянето. А впоследствие, чрез силата на властта, те преминаха в полето на арогантността и агресията. Не можаха да изкарат цял мандат, отидохме на предсрочни избори. След това същите свалиха правителството на Орешарски с лъжа, но пак не можаха да изкарат цял мандат, заяви Карадайъ.

И продължи: "През 2017-та отново имаше предсрочни избори, а през 2020 година хората излязоха на протест, но тези хора на инат изкараха мандата и създадоха условията на едни случайни минувачи, тръгнали от Канада минавайки през България да узурпират властта. Направиха го чрез нарушаване на Конституцията и законите на страната, опитаха се да превърнат лъжата в норма. Цялата им философия на пребиваване във властта беше реваншизъм, омраза и разделение. Демонстрираха самонадеяност и самодостатъчност и накрая се самосвалиха.".

Карадайъ посочи кой плаща цената на тези години политическа нестабилност и разделение.

Това се случва на гърба на всички български граждани. Затова оттук, от котловината Герлово, ние казваме: Безкрайно търпение няма, дойде време за политическа стабилност в България, каза Карадайъ.

Той посочи, че е време нашите партньори в Брюксел да престанат да чудят защо най-бедната страна в Европейския съюз не може да си използва средствата, които са заделени за България и то с две години закъснение. Причината е, че когато ДПС беше във властта, ние си написвахме домашното за оперативните програми, независимо кой ги реализираше впоследствие. Днес обаче няма нито План за възстановяване и устойчивост, нито оперативни програми, заяви Карадайъ и добави: „Няма майстори, няма кой да ги пише“.

„Бяхме много търпеливи, пред очите ни се рушеше държавността и се създаваха условията за политическа нестабилност. Но сега, когато е трудно и сложно, ние казваме: „България има нужда от сигурност и стабилност, от добър стандарт на живот и от по-добри икономически условия, които да върнат децата и внуците от гурбет. Това може да стане само при управление с ясна визия, с ясни цели и посока”, заяви лидерът на ДПС.

За да има сигурност и стабилност в България, Всевишният направи така, че този път и жребият в Централната избирателна комисия отреди 1 място за Движението за права и свободи. Това е призив всеки един от нас, защото „който разбира, разбира и от малко думи“, каза Карадайъ като цитира друга българска поговорка.

Заедността е остра необходимост, за да могат нещата да се случват. Заедността е необходима, както за взаимодействието между институциите – между общините и управлението, между отделните министерства, така и за взаимодействието и сътрудничеството между политическите сили. Тогава вече могат да се решат всички задачи, които си поставят и държавата, и общините, категоричен бе Джейхан Ибрямов.

"Но заедността има и друго измерение. Най- важна е заедността на българските граждани. И не само на тези, които живеят в България, но и тези в чужбина. Защото сънародниците ни зад граница са натрупали опит в работещи и развити икономики. Ние трябва да създадем условия на тези български граждани да предадат опита си в България, да докарат инвеститори, да дадат възможност на бизнеса да разгърне потенциала си. Тогава можем с гордост да заявим тази заедност, за която ДПС говори на базата на сигурността и стабилността на управлението в държавата", продължи Ибрямов.

Антикризисните мерки, които бяха предложени от последния кабинет, не са ефективни и затова не решиха проблемите на хората, каза д-р Адемов. Той заяви, че в програмата на ДПС има две ключови думи - сигурност и стабилност. Това е дневният ред на хората. Те искат стабилно управление, в което да има експертиза и да се взимат адекватни решения. Искат сигурност на работните места и доходите, както и справедливи пенсии, категоричен бе социалният експерт на ДПС.

Управляващите увеличиха минималната пенсия с 37 лева, но ако разделите сумата на 30 дена ще видите нещо абсурдно – повишението е едва с 1, 19 лв. на ден, което не стига дори за един хляб. В тази система най-важното е да има усещане за справедливост, а няма. Това беше причината ДПС да предложи 5 пъти по-голяма сума на увеличение за минималните пенсии. Защо другите партии не го приеха? Питайте ги, когато дойдат тук, призова д-р Адемов.

Само ДПС може да изведе България от кризите. Защото Движението знае как и го е правило, заяви евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Атидже Вели. Тя припомни, че именно експертите на ДПС подготвиха оперативните програми през 2008 и през 2013 г. И изтъкна, че сега България няма оперативни програми, защото няма кой да ги напише. /БГНЕС

Тагове: