Карадайъ: Безотговорно към проблемите на хората е да се говори, че няма да има правителство

Икономическата и енергийна криза не могат да бъдат решени без преодоляването на политическата криза в страната. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Плевен.

В нея участваха зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов, водачът на листата на Движението в региона Марио Рангелов, лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк и социалният експерт д-р Хасан Адемов, бивш социален министър.

В момента виждаме съревнование между самонареклите се "Промяна" и ГЕРБ кой ще бъде първи и как никой няма да прави нищо с никой друг. Защо се съревновават и накъде са тръгнали? Защото отсега е ясно, че след тези избори никой няма да има мнозинство. Много безотговорно към проблемите на българските граждани е някой днес да предпоставя, че политическата криза ще продължава. Ако това се случи, нито икономическата, нито енергийната криза ще бъдат решени, защото те чакат политически решения, заяви Карадайъ. Той добави, че не споделя мнението, че политическата криза е от 7 месеца заради „едно провалено правителство“ и че „някой друг трябвало да се завърне, за да прави контрареваншизъм на реваншизма на последните, които управляваха“.

Карадайъ припомни, че последните управляващи са се нарекли "Промяна", за да променят модела през последните 12 години, който „рушеше държавността и демокрацията, насаждаше омраза, разделение и противопоставяне“. Още от 2016 година ние говорим за демонтаж на модела ГЕРБ в управлението на държавата, но тези, които се самонарекоха „Промяна”, „уж трябваше да премахнат този порочен модел, а го продължиха“, каза председателят на ДПС.

Политическата криза се преодолява с диалог, с ясна посока за развитие, с отговорност пред бъдещето на страната. Има теми, по които няма власт и опозиция. Затова с тези избори трябва да произведем съгласие, а не контрареваншизъм, категоричен бе Карадайъ.

ДПС винаги е била онази политическа партия, която може да създаде средата и условията за диалог и съгласие дори на конфронтиращи се партии, заяви още Мустафа Карадайъ като даде пример с два кабинета с мандата на ДПС: на Любен Беров - при конфронтацията на БСП и СДС и на Тройната коалицията - при невъзможността на НДСВ и БСП да направят поотделно кабинет.

ДПС е гарант не само за политическата сигурност, но и за икономическата стабилност, заяви още Карадайъ и припомни, че само когато експертите на ДПС са писали оперативните програми, парите от ЕС не са закъснявали. Сега нямаме План за възстановяване и устойчивост, нямаме оперативни програми, а в същото време обедняваме – и като хора, и като държава, заяви лидерът на Движението.

Затова съдбата (жребият в ЦИК) отреди първото място на ДПС, за да може с нашата експертиза, опит и ключ за решаване на проблемите да гарантираме стабилността и сигурността, от която има нужда всеки един от нас. Само така нашите деца ще поискат да се връщат от гурбета, каза още Карадайъ.

ДПС има план за бъдещето - много конкретен, много детайлен. И той минава през стратегическия избор, който България е направила: членството в НАТО и в ЕС. Освен, че сме пазители на човешките права и свободи, на демокрацията, ние сме пазители на ценностния избор на България, подчерта Кючюк.

Инфлацията изпреварва ръста на доходите. И това е един от сериозните проблеми. Другият е свързан с пенсиите, каза д-р Адемов. Той припомни как експертите на ДПС осигуриха по 120 лв. добавка за всеки пенсионер в края на миналата година.

Сега управляващите твърдят, че са повишили пенсиите. Само че, бомбата, която ще гръмне една седмица след изборите, е т. нар преизчисляване. Очакването е всички пенсионери да получат увеличение. Но истината е, че само 1/3 от тях ще го имат, разкри д-р Хасан Адемов.

И заяви: "Ние от ДПС имаме отговор на тези въпроси. Първо - решаване на въпроса с политическата криза, защото това е кризата на кризите Ново управление с антикризисна програма, в което да има експертиза. Без мнозинство с антикризисна промяна трудно може да бъде решен този въпрос.".

Трябва да влезем в управлението, защото страната има нужда от нашата експертиза, за да повишим жизнения стандарт на хората, заяви водачът на листата на ДПС в региона Марио Рангелов.

Вярвам, че на следващите избори резултатът ни ще бъде още по-голям. Вярвам, че ДПС ще влезе в управлението на държавата, като отговорна и стабилна партия, категоричен бе той.

Хора като Марио Рангелов, които помагат на съгражданите си, трябва да са в управлението, заяви зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов.

Не може при тези кризи, при това очакване да се решат спешно проблемите, да създаваш страх в хората, че няма да има правителство, че няма да има парламент. Безотговорно е, подчерта Анастасов. И призова: "Съдбата ни даде шанс да сме номер 1. Това не е случайно. Да оправдаем този шанс!". /БГНЕС