Карадайъ към Радев: Първите две политически сили влязоха в полето на популизма

С подарък от сладкиши започна срещата между президента Румен Радев и представители на ДПС. Днес мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам. Празникът е известен и като Шекер Байрам, защото се подаряват сладкиши, предаде репортер на БГНЕС.

Спомням си, г-н Карадайъ, на предишни консултации дойдохте с таблица с процентното съотношение между партиите, и предрекохте, че ще постигнем същия резултат - оказахте се прав. Още тогава призовавахте за нов поглед върху политическия процес, и търсене на нови подходи за формиране на управляващо мнозинство. Заложихте в кампанията си необходимостта да се търси диалог, разум и компромис, и според мен това е една от причините да затвърдите солидното си присъствие в парламента. Като партия с голям парламентарен опит бих искал да чуя вашата оценка за политическите процеси в 49-ото НС и как оценявате възможността за съставяне на правителство. Защото пред парламента, а и пред Президентството, предизвикателствата са огромни.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите за съставяне на правителство.

Има риск и от несъставяне на правителство, и ако вървим по стандартната процедура с раздаването на мандатите, това ще доведе и до неуспех в законодателната дейност, което ще има трайни последици върху страната, допълни Радев. Редица важни закони, от редица парламенти, чакат да бъдат приети, и се наслагват. Това е сложна, взаимосвързана система от проблеми, и тя зависи от времето и приоритизирането на разглеждането им.

Заявихте, че ще сте опозиция от оформилото се мнозинство от първите две партии, какви са условията да подкрепите мнозинството, при положение, че имате много общи интереси, попита Радев.

Бюджет ще бъде внесен от служебното правителство, защото няма яснота кога ще има редовно правителство, уточни президентът.

От страна на ДПС в срещата участва и Йордан Цонев.

Българския народ е мъдър и след 12-годишното еднолично управление в България създава една и съща структура на НС, независимо кой е първи и кой е втори, и не овластява никого със самостоятелно мнозинство, за да може да управлява. Още тогава казахме, че поредните пети ненужни избори ще произведат сходна структура на НС, а днес това вече е факт, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите при президента.

Оттук нататък идва на преден план за какво сме в това НС, защото хората имат много проблеми. Ние обиколихме цяла България и в диалог с хората се опитахме да определим дневния ред на обществото, а именно - високата инфлация, високите цени, несигурните работни места и неадекватните доходи. Ние поехме ангажимент, че ние ако участваме в мнозинството в НС, което да излъчи редовен кабинет за решаване на проблемите на хората, ние ще се опитаме дневния ред на хората да бъде дневен ред на политиците и евентуалния редовен кабинет.

Ако искаме да решаваме проблемите на хората, трябва по-правилно да си определим ролята като политици в структурата на обществото.

Въпреки петте избори, все още има уроци да научаваме и не сме ги научили, допълни Карадайъ. Лидерът на ДПС добави, че след изборите има пропуснати 20 дни, в които е можело да се структурира мнозинство в НС, което да може да излъчи редовен кабинет. “Но ние наблюдаваме, че първите две политически сили влязоха в полето популизма да определят едни законопроекти да се разглеждат, без да има ясен субект, който да носи отговорността за тези действия”, посочи лидерът на ДПС.

“В момента наблюдаваме по-скоро загубено време. Самите участници в политическия живот трудно могат да надскочат личното и политическото его, всеки говори за диалог, но различните хора, използващи понятието диалог, разбират различни неща. Ние от 2016 г. настояваме за нормалност в политиката. В основата на възстановяването на нормалността е диалога. Безспорно това върви с отговорността към българските граждани и обществото”, категоричен е той.

“Законодателната програмата, за която говорим, днес и е в пряка връзка с европейската ни интеграция и развитие, самите ние сме заложили една огромна част от тези закони като наши задачи, но за съдържанието и изхода от тези закони, никой отникъде нищо не ни налага. Когато говорим за самите реформи, различните субекти на политическия терен разбират различни неща, когато ползват понятието "реформи”, подчерта той.

“3% дефицит за нас е постижимо, зависи в какъв срок трябва да го постигнем и на каква цена”, посочи Карадайъ.

“60 млрд. лв. стоят в Брюксел и чакат да си напишем домашното по ПВУ. Ние все още нямаме категорични позиции по определени теми, както и по ПВУ”, уточни лидерът на ДПС.

Според него в предизборната кампания е имало мото на хора, които твърдят, че знаят как, но всъщност са доказали, че не знаят как, също така и хора, които са говорили за стабилност, но тяхната "стабилност" е била 2 млрд. нов дълг на година.

Лидерът на ДПС уточни, че засега не са част от мнозинството заради подхода и липсата на диалог. “Този подход нас ни поставя в естественото ни място, след като не сме участвали в тези разговори, да бъдем в опозиция”, каза още Карадайъ./БГНЕС