Карадайъ: Когато експертите на ДПС пишеха оперативните програми, нямахме забавяне на парите от ЕС

Дойде време да се гласува с разум и отговорност, за да се осигурят сигурността, стабилността и нормалността, от които има нужда страната ни. Това заяви председателят на ДПС на предизборна среща на ДПС във Враца. Той посочи с примери как ДПС гарантира през годините политическа сигурност и икономическа стабилност, съобщиха от ДПС.

Три задачи имахме за 2020 г. - да си направим Плана за възстановяване и развитие, да си напишем оперативните европейски програми и да направим бюджет за 2021, който да е катализатор на тези процеси. Днес, две години по-късно, План няма, оперативни програми – също, очерта картината Мустафа Карадайъ. И попита защо.

За програмния период 2009 г. - 2014 г. оперативните програми се написаха през 2008 година, за да може в средата на 2009-та да започнат се реализират. Кой ги написа? Експертите на ДПС, които бяха във властта. За следващия период - 2014-2020 г. кой написа оперативните програми? Отново експертите на ДПС в кабинета „Орешарски” – Станислав Анастасов, д-р Хасан Адемов. С участието на ДПС си написахме домашната работа, каза Карадайъ.

През 2020 година оперативните програми не бяха написани от тогавашната власт. А като дойде следващата, виждаме резултата от писането, подчерта лидерът на ДПС. Той припомни, че кабинетът на Кирил Петков се провали, защото „беше медиен балон – нямаше нито опит, нито експертиза”. Младостта не е грях, липсата на опит не е проблем. Проблемът е реваншизмът, омразата, самонадеяността и усещането им, че са самодостатъчни, каза Карадайъ. И подчерта, че реваншизмът ражда контрареваншизъм.

Медийните анализатори казват, че сега на върха има ГЕРБ и ПП. Но при този реваншизъм, ако ГЕРБ дойдат на власт, ще видим контрареваншизъм, подчерта Карадайъ. Нужно ни експертно правителство, което да извади омразата и разделението от политическия терен, добави той.

Карадайъ изтъкна, че ДПС от години работи за връщане на нормалността в политиката, а темите от дневния ред на хората и бизнеса днес са социално-икономически и енергийни.

Като говорим за социална политика, отново се сещаме за д-р Адемов, като говорим за енергетика и зелена икономика – за Станислав Анастасов. И двама са днес пред вас, подчерта Карадайъ на срещата във Враца като припомни, че още от 2016 година ДПС извади като приоритети чистата храна, чистата вода, чистата енергия. Днес това са приоритетите на Европа, добави той.

С разум да гласуваме за ДПС, защото в нас са експертизата, опитът и ключът за решаване на проблемите. Затова жребият ни отреди първото място, затова сме номер едно, каза Мустафа Карадайъ.

Не случайно говорим за стабилност и сигурност. Това означава сигурност на работните места, на доходите, на инвестициите, подчерта най-големият социален експерт в България д-р Хасан Адемов.

Той посочи, че инфлацията е провокирана от кризата в енергетиката, защото цената на енергоносителите се прехвърля върху цената на стоките. Проблемите в България са предимно социални. Отговорите на социалните въпроси можете да ги намерите в парламентарната група на ДПС. При нас е експертизата – социалната и бюджетната – Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Петър Чобанов. Ние сме хора, които можем да намерим решенията на тези проблеми, каза д-р Адемов. И припомни, че увеличението на пенсиите стана благодарение на предложението на Мустафа Карадайъ и на народните представители от ДПС.

Трябва да постигнем резултат, който да даде на ДПС възможност да бъде фактор в управлението. Защото Движението е партията, която през целия си политически път е изграждала кадри, експерти и човеци, които да работят в името на България, в името на регионите и хората, подчерта и водачът на листата на ДПС във Враца Енчев. И допълни: „За да може да извадим нашата Родина от кризата, в която някои случайни минувачи в българската политика я вкараха”.

ЕС е съюз на възможностите. Затова трябва да направим така, че на тези избори България да се превърне в страна на възможностите, заяви и лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк. Той съобщи, че днес, ако се разкриват 10 работни места в България, 7 от тях са благодарение на средствата, които идват от Европейския съюз. И призова за изборен резултат, който да осигури влизане на ДПС в управлението, за да може експертите на Движението да напишат новите оперативни програми, които бизнесът чака. /БГНЕС

Тагове: