Карадайъ: Няма дългосрочна визия в земеделието, ДПС е готово с пакет от антикризисни мерки

Земеделският сектор не може да се управлява с месечни програми или с годишна. Трябва да знаем в дългосрочен план накъде вървим, за да можем правилно да си напишем плановете. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на среща във земеделци в Ловешкия избирателен район.

Без гилдията закони не се правят, независимо за кой сектор става въпрос. Нормално е гилдията да участва в писането на правилата, защото те важат за нея и тя ще ги спазва, подчерта Карадайъ. Но веднага изтъкна, че контролът задължително трябва се извършва от хора извън гилдията, за да е истински.

ДПС е готово с антикризисните мерки, имаме конкретни предложения за сектор „Земеделие“, насочени към гарантиране на продоволствената сигурност, заяви Карадайъ. Те са свързани с финансово подпомагане на земеделските производители и преработватели, увеличаване на производителността на сектора и стимулиране на устойчивото производство, както и със спешна помощ за уязвимите групи, добави лидерът на ДПС.

Правителството на Пламен Орешарски, в което бяха експертите на ДПС, подготви оперативните програми, в които имаше политика и логика за развитие на секторите. Нужна е експертиза и воля за новия стратегически план в земеделието, категорична бе Атидже Вели, евродепутат от ДПС/"Обнови Европа".

За да се актуализират цените, трябва да се проведе разговор с ЕК. Комисията разрешава актуализиране на цените заради форсмажорните обстоятелства и галопираща инфлация. Но трябва политическа воля за това, подчерта Вели. Тя съобщи, че по същия начин стои въпросът и със субсидиите и подпомагането. /БГНЕС