Карадайъ: Нужен е диалог, за да преодолеем политическата криза

Ако не преодолеем политическата криза, няма как да решаваме другите кризи - социална, икономическа, енергийна, здравна. А това може да се случи само с нормалност, с диалог. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Ловеч, където водач на листата на Движението е зам.-председателят Станислав Анастасов.

Нашият призив е първо да преодолеем политическата криза, да създадем средата за диалог, за съгласие по национално важните и значими теми, заяви Карадайъ. И допълни, че на тази база, втората стъпка е решаването на останалите кризи.

Обедняхме. Инфлацията продължава да галопира и никой не взема мерки. А инструментите за спиране на инфлацията и преодоляване на икономическите кризи са инвестициите, подчерта лидерът на ДПС.

За последните години, откакто сме членове на ЕС, 7 от 10 работни места са благодарение на инвестициите, свързани с евросредствата. Но днешните евросредства къде са? Няма ги - на трупчета в Брюксел, за следващия оперативен период. Защо? Защото имаме толкова много инвестиции? Не. За последното тримесечие инвестициите са минус 600 милиона, изтъкна Карадайъ. И обясни, че евросредствата ги няма, защото и Планът за възстановяване и устойчивост, и оперативните програми трябваше да бъдат написани и изпратени в Брюксел до края на 2020 г.

Сега, в края на 2022, резултатът е нула. Защото не си написахме програмите, каза Карадайъ.

Мустафа Карадайъ припомни, че оперативните програми за първите два програмни периода бяха написани от експертите на ДПС, които бяха във властта по време на Тройната коалиция и на кабинета "Орешарски".

Ето го тогавашният социален министър д-р Хасан Адемов, който написа 2 оперативни програми за 4 милиарда лева. Едната бе "Развитие на човешките ресурси", другата - за подкрепа на социално-слабите, каза Карадайъ.

За развитие на селските райони програмата се пишеше от Фонд "Земеделие" със заместник директор Атидже Вели, чийто ресор бе именно програма за развитие на селските райони. Тя бе за 6 милиарда лева, изтъкна още лидерът на ДПС.

Не се хвалим, ние сме тези, които са свършили работата, каза Мустафа Карадайъ. И допълни: "Когато говорим за политика в България, майсторите са в ДПС".

Имаме експертизата, опита, всички го признават, в нас е ключът за решаването на проблемите. Дори и жребият в ЦИК отреди първото място на ДПС, заключи лидерът на Движението.

Няма нито една криза, която да е решена без участието на ДПС, без формула, дадена от нас, категоричен бе водачът на листата на ДПС в Ловеч Станислав Анастасов, зам.-председател на Движението. Той заяви още, че изказванията на политически сили, че се очакват нови избори, са безотговорно поведение. То се пуска от тези партии, които искат максимално да се възползват, за да няма мобилизация на електората на ДПС, добави Анастасов.

Политическата криза е шапката на всички кризи. Тя може да се реши само с управление, което има ясна антикризисна програма. С управление от експерти, а не от случайни минувачи в политиката, каза и социалният експерт на ДПС д-р Хасан Адемов. Той съобщи, че е заложена бомба със закъснител за преизчисляването на пенсиите, която ще гръмне седмица след изборите. От 2 милиона и 100 000 пенсионери само 1/3 - 700 000 души, ще получат увеличение на парите си.

Благодарение на експертите в ПГ на ДПС земеделците ще получат с бюджета 430 млн. лв. повече, съобщи евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Атидже Вели. Тя каза, че няма европейски пари, ако няма програми. Стратегическият план за земеделие беше подаден с два месеца закъснение и все още не е одобрен от Брюксел. /БГНЕС