Карадайъ: Пропуснахме 2 г. за парите от Европа, ДПС знае как да наваксаме

След като експертите на ДПС написаха програмите за европейските пари и за земеделие, и за социална политика, когато бяхме на власт, сега 2 години няма нито План за възстановяване и устойчивост, нито оперативни програми, нито Стратегически план за земеделието. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Смирненски, Русенско.

Той заяви, че пропуснатото няма връщане и парите „са заминали“, но в останалото време до края на оперативния период можем да наваксаме.

Когато ДПС влезе във властта, ускорено ще напишем програмите, както направихме през 2013 г., след това ще ги съгласуваме с Брюксел и те ще започнат да се реализират. Така парите ще стигнат до хората и бизнеса и ще започнат да се преодоляват поредицата от кризи, в които живеем, защото в ДПС е експертизата, каза Карадайъ. Той даде думата на трима от големите експерти по земеделие в ДПС – Бюрхан Абазов, Атидже Вели и Ализан Яхова, която е и водач на листата на ДПС в Русенско.

Освен експертите, в ДПС са и опитът, и ключът за решаването на проблемите, каза Карадайъ.

Той посочи и условието това да се случи. Първо трябва да се реши политическата криза, защото проблемите на хората изискват политически решения, обясни Карадайъ.

Докъде стигнахме? 230 души да гласуват за бюджета, защото опозицията пренаписа бюджета, каза още Карадайъ. И заяви, че не знае на друго място по света да се е случвало опозиция да прави бюджет. Но ние 3 пъти го правихме, припомни лидерът на ДПС.

Благодарение на ДПС в българското земеделие ще дойдат още 300 млн. лева повече. Това означава, че ние знаем проблемите на българските граждани, на малките населени места, на бизнеса, заяви водачът на русенската листа на Движението Ализан Яхова.

Тя припомни, че по предложение на ДПС в актуализацията на бюджета влязоха и 100 милиона лева за българските общини. Така те ще бъдат компенсирани за високите разходи на енергията, за да могат да подпомогнат здравния и социалния сектор.

Вие във Ветово живеете спокойно и сигурно. Тази сигурност я създава кметът, който е от ДПС. Ако мислим за тежката зима, която ни очаква, за нашия живот, за бъдещето на нашата страна, трябва да направим правилния избор с номер 1 - за да може ДПС да помогне на България в този тежък момент, призова Яхова.

322 дни след изборите на 14 ноември 2021 г, ние отново ще застанем пред урната, за да направим много важен избор, подчерта Ализан Яхова. Тя обясни, че ДПС апелира за възстановяване на държавността, което означава политическите партии да си говорят, институциите да работят в синхрон, да има разбирателство и консенсус по национални приоритетни цели.

ДПС предложи програма за ускорено икономическо развитие. И сме били прави, защото към днешната дата държавност няма. Политическата криза е дълбока и е съчетана със сериозна енергийна криза, в същото време се задава продоволствена криза с нарастваща инфлация, каза Яхова. И подчерта, че правителството на четворната коалиция с всяко свое решение пораждаше нова криза.

Затова трябва да бъдат взети много сериозни, бързи, адекватни решения. В последните 30 години ДПС се намесвало в най-трудните моменти за страната. Такъв е и този момент. Трябва по много бърз начин да бъдат приложени антикризисни мерки. ДПС предлага такива мерки, каза Яхова./БГНЕС