Карадайъ: Слушаме само приказки, но действие по Плана за възстановяване не виждаме

Аз доколкото знам, ние от година и половина слушаме само приказки, но действия за съжаление не виждаме по Плана за възстановяване и устойчивост, заяви пред БГНЕС председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той попита къде са внесени тези 22 закона от плана. „Всеки говори по всякакъв начин каквото му падне в устата, но антикорупционното законодателство в 47-то Народно събрание е на ДПС. Нещо повече, управляващите използват едни определени термини за своите политически опоненти по различни теми и когато по тях ДПС направи предложенията със законопроекти в посоката, в която те говорят, ни отхвърлят законопроектите“, добави Карадайъ.

На въпрос на БГНЕС какво предстои оттук нататък за държавата, Карадайъ отговори, че това лицемерие. „Няма да ни доведе до добър изход от кризите, в които се намираме“, добави той.

Днес от целия свят либералната общност е в България в търсене на различни подходи и различни решения към глобалните кризи, пред които сме изправени, заяви Карадайъ.

От наша гледна точка и от гледна точка на ДПС и от гледна точка на България, вие сигурно си спомняте от 2016 година на нашата конференция основното мото беше за възстановяване на нормалността в политиката, в политически план, но в програмата ни основен акцент беше зелената икономика и през 2017 ние изведохме зелената икономика като приоритет. Дори я предложихме като национален приоритет да бъде. Виждаме, че в момента тези приоритети станаха европейски и световни приоритети в края на 2020г. Но ние продължаваме да закъсняваме, независимо, че ние като държава сме си поставяли като национални приоритети тези приоритети, подчерта Карадайъ. Защо казвам, че продължаваме да закъсняваме, независимо, че от 2016г. и 2017г. ние сме ги предложили като приоритети за България, независимо, че 2020г. ние есента казвахме да си напишем Плана за възстановяване и развитие, да си напишем оперативните програми, да направим бюджет за 2021г. съобразен с плана, поясни Карадайъ.

Както виждате днес сме 2022г. и ние все още нямаме оперативни програми, Планът за възстановяване и устойчивост все повече го говорим, но ни заприличва на един мираж. От тази гледна точка ние като държава закъсняваме. Друг е въпросът, че ние имаме всичките климатични основи и предпоставки за зелена икономика, като ние можем да се възползваме от зелената икономика, каза още Карадайъ. От наша гледна точка и от гледна точка на ДПС това беше моделът за ускорено икономическо развитие на България, за да догонваме поне средните европейски стандарти на живот, обясни Карадайь.

Той коментира и предизвикателствата, пред които сме изправени и като цивилизация, и като човечество, и като политици. „Безспорно една голяма част от решенията на тези въпроси са свързани с политическите решения. Другото, което е много важно и значимо е да обединим усилията си и с общи усилия да тръгнем за решаване на проблемите и да застанем срещу предизвикателствата“, добави той. /БГНЕС

Тагове: