Карадайъ в Айтос: Договориха милиарди от Европа, а нито лев не е стигнал до хората и малкия бизнес

Бяха договорени и Планът за възстановяване и устойчивост, и Стратегическия план за управление, и оперативните програми, но нито лев от тези милиарди не е стигнал до хората, до малкия и среден бизнес. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Айтос. На нея присъстваха евродепутатите Искра Михайлова и Атидже Вели, експертът по социална политика д-р Хасан Адемов и водачът на Бургаската листа Севим Али, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

Вместо да запази работните места, малките и средни предприятия, Планът за възстановяване беше променян непрекъснато, за да стане план за устойчивост на един олигарх. Никой представител на малкия и среден бизнес не е получил средства от 60-те милиарда, разпределени в пет оперативни програми, добави председателят на ДПС.

Той подчерта, че основна задача е всички възможни инвестиции по Плана за възстановяване и устойчивост е да достигнат до българските граждани, до малкия и среден бизнес, до строителите, до транспортните фирми, до търговските фирми, до туристическия бранш, до услугите. Защото целта на този план е да се подкрепи малкия и среден бизнес. Ние го знаем и можем да го направим, категоричен е Карадайъ.

Той припомни, че именно ДПС договори програмите за първия програмен период, за да има кой след това да реже лентички. ДПС написа и програмите за втория програмен период, да ги реализира отново ГЕРБ, но когато те трябваше да ги напишат – не можаха, припомни Карадайъ.

Генералната задача сега е да спрем прогресивното обедняване – и на хората, и на държавата. Това обаче може да стане само с инвестиции. Чрез тях се преодолява инфлацията и се вдига жизнения стандарт, каза Карадайъ.

Той припомни, че докато ДПС е било на власт те са стигали до 13 милиарда годишно.

Сега ни е нужен разум, за да сканираме, анализираме и оценим параметрите на икономическата, социалната и политическата ситуация, за да намерим правилните решения и да ги реализираме в реалния живот, като чрез диалог да намираме устойчивите политически формули за изход от кризата, заяви още Карадайъ.

Той добави, че ДПС трябва да е част от мнозинството, което да излъчи кабинет, който да решава проблемите на хората.

Нашата цел е политическа сигурност, излизане от политическата криза, силна парламентарна група на ДПС, участие в парламентарното мнозинство, излъчване на редовно правителство в България, което ще направи така, че инвестициите да стигнат до всеки регион, до всеки производител, до малкия и среден бизнес, в подкрепа на хората, подчерта Искра Михайлова пред препълнената зала. И обяви: „Дневният ред на хората ще бъде дневен ред на Народното събрание.".

Дойдохме специално в Айтос, за да ви кажем, че това е най-добрата листа в област Бургас, похвали отбора на ДПС Михайлова. И заяви: Имаме основание да подкрепяме тази листа. Частни предприемачи, строители, хора които работят и в Европа, хора с опит, доказали се, дават работа на други – носят отговорност, умеят да носят отговорност. Те участват в тази листа със своята компетентност и опит. Младежи, поздравления!"

В 49-ото НС ще работим усърдно, така както сме работили и в предходния парламент, за да преодолеем всички кризи, в които България се намира. Най-голямата криза, която ДПС е решена да преодолее, е политическата - с разум, отговорност и диалог, увери Севим Али. И припомни, че в 48-ото НС ДПС загърби партийния интерес в името на националния.

В този кратък живот на парламента, какво направи ДПС за българските граждани, попита Али. И изброи:

„Първо, възстанови конституционното право на всеки български гражданин да гласува, ако иска с хартиена бюлетина, ако иска с машина. Второ, благодарение на ДПС минималната работна заплата ще бъде 50 % от средната брутна работна заплата.

Благодарение на ДПС всички ученици от 1 до 12 клас ще имат безплатни учебници. Благодарение на ДПС учебниците на турски, който се печатаха и раздаваха от ДПС, ще бъдат ангажимент на държавата.".

Защо Европа върви напред, въпреки кризите? Защото Европа е основана на модела на диалога и на компромиса, на разума. Ето този модел ДПС иска да бъде работещият модел на 49-ото Народно събрание. Аз вярвам, че с номер 13 ще подкрепите цялата листа и след 2 април всички тези можещи и знаещи кандидати ще ги видим в София, каза Атидже Вели.

Д-р Хасан Адемов подчерта, че единствено ДПС знае как се сваля инфлация, защото партията вече го е правила, когато бе в управлението на страната в периода 2001-2009 година.

По-рано през деня Мустафа Карадайъ, Искра Михайлова и екипът на Централния предизборен лъч посетиха Архитектурно-етнографски комплекс "Генгер" в Айтос. Той представя действаща на открито етнографска експозиция с най-типичните за Айтоския край народни художествени занаяти, където всички гости, било то от България или от чужбина, се радват на истинското българско гостоприемство. В комплекса е изградена алея на старите айтоски занаяти с работилници, построени във възрожденски стил./БГНЕС