Карадайъ в Брезница: Героите на демокрацията имат нужда от достойно място в учебниците по история

Събрали сме се, за да отдадем почит на героите, които дадоха свободата си, които се бориха за чест и достойнство, които се бориха за нашата идентичност и демокрацията. Това заяви председателят на ДПС на възпоменателен митинг, който препълни площада в гоцеделчевското село Брезница. В него участваха заместник-председателят на партията и втори в листата на ДПС за Благоевград Йордан Цонев, евродепутатите Искра Михайлова и Атидже Вели и експертът по социална политика д-р Хасан Адемов. Възпоменателният митинг, посветен на 50-годишнината от събитията през 1973 г., почете паметта на жертвите на т.нар. "възродителен процес", съобщиха от пресцентъра на партията.

Това е нашата история. Освен жертви има и ранени, които платиха със здравето си, има и други, които платиха със свободата си, лежаха по затворите, бяха разселвани, заяви Карадайъ. Той заяви с огорчение, че вече са минали 50 години, а това не се знае от обществеността от България.

Срамно е, че тези грозни събития не успяха да заемат достойно място в учебниците по история, за да може следващите поколения да ги знаят и никога повече да не се изживяват наново, заяви лидерът на ДПС.

Премълчавайки тези събития, асоциацията, която се събужда, е, че ние се срамуваме от нашата история. Затова ясно заявяваме: Независимо кой ще се опитва да преиначава тази наша история, ние всяка година ще бъдем на тези площади, за да почитаме паметта на героите на българската демокрация и свобода, каза още Карадайъ. И добави: "Ние ще сме тук, за да отдаваме почит на героите на демокрацията, а не за мъст. Последните 33 години доказахме, че философията на ДПС не е реваншизъм, а е заедността, така както д-р Ахмед Доган ни го завеща.".

Гордеем се с българския етнически модел, чийто архитект е д-р Ахмед Доган и в чиято основа стои философията на заедността, припомни Карадайъ.

Той заяви още, че тази година възпоменателните митинги съвпадат и със свещения месец Рамазан – времето за милосърдие, опрощение, обединение, състрадание, както и с поредните избори, пети за последните 2 години.

Според него разделителните линии и противопоставянето, както и упорството да се прави еднопартиен кабинет, са причината да няма решение на политическата криза.

Призоваваме за разумен диалог и отговорност за управлението. Обиколихме страната и в диалог с хората чухме техните проблеми. Основният проблем е прогресивното обедняване – високата инфлация, високите цени, несигурните работни места и неадекватните доходи, заяви Карадайъ.

След като обиколихме цялата страна и чухме проблемите на хората, на финала на нашата кампания сме готови не да даваме обещания и надежди, а с да поемем конкретни ангажименти за решаване на проблемите, каза още лидерът на ДПС.

Време е за ДПС. Време за разум , за диалог , за отговорност, за решаване на проблемите на хората. Това ще стане, само ако ние сме част от мнозинството на Народното събрание, което ще излъчи редовен кабинет, фокусиран върху тези проблемите, заяви Карадайъ./БГНЕС