Карадайъ във Варна: Само инвестиции ще спрат прогресивното обедняване

Задачите на задачите е как да спрем прогресивното обедняване на хората. Някои са доказали че не знаят как, но докато бяхме в управлението, ДПС е показа как – чрез инвестиции. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на предизборна среща във Варна, в която участваха още евродепутатът Искра Михайлова, експертът по социална политика д-р Хасан Адемов и водачът на листата Филиз Хюсменова, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

Обедняването не може да се пресече с раздаване. С раздаване няма как да стане. С раздаване се натрупва дълг, който ако тази ситуация продължава, ще расте с 15 милиарда на година. Няма как да стане и с раздаване от джипката, категоричен бе Карадайъ.

Той припомни, че след голямото обедняване в края на 90-те години, по време на управлението на ДПС, държавата е връщала средно по 2 милиарда дълг годишно, а при ГЕРБ – той е растял с 2 милиарда на година. В края на 2020 години дългът бе 21,5 милиарда, а днес вече надхвърля 40 милиарда, уточни председателят на ДПС.

Инвестициите стигаха 13 милиарда лева по време на управлението на ДПС, което даде възможност да се откриват работни места, да се вдигат доходите и хората да живеят по-добре, припомни Карадайъ. Той заяви, че сега, при срещите си в цяла Северна България – от Видин до Варна, навсякъде хората са се оплаквали, че прогресивно обедняват.

Всеки знае, че голяма част от инвестициите идват от евросредствата, които липсват, заяви председателят на ДПС и обясни причината.

Още преди три години поискахме да се състави експертно правителство, така че всички специалисти по европейските програми от политическите сили в тогавашния парламент да се включат в написването на Плана за възстановяване и устойчивост, и оперативните програми. От инат тогава ГЕРБ не се съгласи, а после дойдоха случайните минувачи, които направиха Плана за един олигарх. Докато Европейския създаде този инструмент за запазване на работни места и малките, и средните фирми, в България Планът за възстановяване и устойчивост бе написан, за да се запази един олигарх. Затова и няма инвестиции, обясни Карадайъ.

Нещата сега трябва да се върнат в нормалността, всички заедно трябва да спрем прогресивното обедняване, а веднага след това трябва да си поставим за цел – достигане на средните европейски стандарти на живот у нас. Това ще стане с ДПС, категоричен бе Карадайъ.

Той припомни, че мотото на кампанията е "Разум, Отговорност, Диалог!". Трябва ни разум, за да оценим параметрите на ситуацията и да намерим изход от нея, отговорност – за да реализираме решенията в реалния живот и диалог, за да намерим политическата формула за решаване на проблемите на хората и държавата, заяви Карадайъ.

Всички ние сме от една кръвна група – ДПС. Всички ние сме голям, силен род, депесарски, който обединява, а не разделя, който показва силата за преодоляване на препятствията, за съпричастност и милосърдие, добави лидерът на ДПС и благодари на структурите за организираната мащабна дарителска кампания в подкрепа на опустошителното земетресение.

Дарители бяха всички български граждани, поклон пред тях, заяви още Карадайъ.

На България й трябва парламент, трябва й разумно и отговорно мнозинство, което може да води диалог. Такова мнозинство може да излъчи разумно, отговорно и диалогично правителство, категорична бе Искра Михайлова.

Следващата стъпка се казва инвестиции, защото с раздаването на помощи не става, сухите пари, раздадени на калпак, свършват. Инвестициите са спасението, ние сме го правили и знаем как и откъде, добави Михайлова.

Тя припомни, че в края на миналата година служебен министър е обявил, че сме получили 1,2 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, но после никой не е чул къде те били инвестирани. Нещо повече – говори се, че с тях се плащат пенсии.

Първата задача на новото правителство, за което ние ще носим отговорност, е всички възможни инвестиции по Плана за възстановяване и устойчивост да достигнат до българските граждани, до малкия и среден бизнес, до строителите, до транспортните фирми, до търговските фирми, до туристическия бранш, до услугите. Защото целта на този план е да се подкрепи малкия и среден бизнес. Ние го знаем и ние ще го направим, за разлика от други, които не искат това да се случи, каза Искра Михайлова.

Най-използваните думи през изминалата година в публичната реч според официално изследване са война, инфлация, избори. Войната се води на няколко стотин километра от нас. Инфлацията е 60 % по висока от тази в еврозоната. Избори имаше 4 пъти дотук, сега - пети път. Но липсва думата криза, заяви Филиз Хюсменова.

У нас високите разходи за живот, които всички ние правим, не се наричат криза. А това е криза и то поредната. Но това са най-използваните думите, а всеки от вас посвоему, всеки ден преживява тази криза, каза Хюсменова. И допълни: "Днес в живота ни притеснението се превръща в страх. Надеждата, за съжаление, не я виждаме. Разочарованието прераства в безсилие. А хората искат да се работи.".

„Дела трябват, а не думи!", е казал Апостола на свободата Васил Левски. Израз-аксиома за човешкото съществуване, припомни дългогодишният евродепутат на ДПС, бивш министър.

В тази обстановка всяко действие, което не помага за изграждането на легитимно правителство с ясна програма, граничи с престъпление към хората. Всяко бездействие също, категорична бе Хюсменова.Хората искат дела и думи в едно и то в техен интерес, защото вие го заслужавате, заяви тя.

Затова нека да влеем силите си в нашата партия - Движението за права и свободи, за да приложим на практика нашата политика да обединява, а не да разделя, да носи мир, спокойствие, добруване. С разум, с отговорност и с диалог да вървим по пътя си, в който намираме себе си в нашата партия. И нека с номер 13 в бюлетината да постигнем най-добрите резултати за Варна, призова Филиз Хюсменова.

Нашата основна цел е да се преборим с бедността. Ние сме доказали, че го можем. Направихме го в периода 2001 – 2009 г., когато ДПС участваше в управлението, каза и социалният експерт на ДПС д-р Хасан Адемов./БГНЕС