Карадимов: ББР може да бъде пазарен партньор на държавата в социалния сектор и бизнеса

Българската банка за развитие може да бъде пазарен партньор на държавата в социалния сектор и бизнеса. Тя трябва да обслужва стратегически и структуроопределящи области. В следващите месеци предстои изработването на новата стратегия за ББР. Това заяви министърът на иновациите и растежа доц. д-р Росен Карадимов пред БНТ.


По думите му стратегията на Банката ще даде възможност на този кабинет да заложи приоритети занапред в ключови сектори като например отбрана и здравеопазване. „ББР ще продължи да подкрепя малките и средни предприятия и ще може да подпомага и публичните политики на държавата“, каза още Карадимов.

Министърът на иновациите и растежа коментира и огромния интерес към процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост за индустриалните паркове в България, която МИР администрира. Той заяви, че са подадени 20 проектни предложения, а бюджетът на процедурата е 212 млн. лв. „При максимален капацитет на процедурата ще бъдат покрити до 10 парка“, каза Карадимов. Той каза още, че според анализите на експертите в МИР България има нужда от около 35 индустриални парка.

„При добра синергия между безвъзмездните средства, подкрепата на ББР например, работата на Българската агенция за инвестиции, талантливите млади хора в България, могат да се развият индустриални зони, в които да се привлекат инвеститори в секторите на 21 век – технологии, иновации, електроника, космически проекти“, подчерта Карадимов.

Министърът на иновациите и растежа каза още, че през 2023 г. по Закона за насърчаване на инвестициите МИР е сертифицирало 31 инвестиционни проекта за над 660 млн. лв.

Карадимов коментира и средствата по двете европрограми по линия на МИР – Програмата за конкурентоспособност с бюджет от 3 млрд. лв. и Програмата за наука и бизнес с бюджет от 2.14 млн. лв. Той заяви, че по Плана за възстановяване и устойчивост над 12 000 фирми са подали проекти за 800 млн. лв.

„Ролята на Министерството на иновациите и растежа и на министъра е да координира всички инструменти, така че да се постигат конкретни цели, които водят до повишаване на производителността, до иновации, до по-високи технологии“, заяви министър Карадимов. /БГНЕС