Караджич осъден на доживотен затвор

Международният съд в Хага се съгласи с прокуратурата, че 40-годишната присъда за бившия президент на Република Сръбска, Радован Караджич, е недостатъчна, предвид тежестта на престъпленията му и че такава присъда е неразумна и несправедлива. Хагският трибунал за военните престъпления в бивша Югославия е допуснал грешка, когато е наложил 40-годишна присъда, цитира РТС.

Апелативната камара счете, че е допусната грешка от съда, когато е постановил, че не е имало геноцидно намерение на Караджич при извършването на престъпления в седем общини на БиХ.

Адвокатът Горан Петрониевич заяви пред РТС преди обявяването на присъдата, че двамата с Радован Караджич са обсъдили оперативен план за евентуален изход от постановяването на присъдата. Караджич заяви, че е спокоен, готов за пълно освобождаване, но и различно решение, което според Петрониевич ще бъде само временно, тъй като адвокатите вече правят планове, ако се стигне до такъв изход.

Около половин час преди заседанието на съда в Хага, пред сградата на съда застана мъж със сръбски флаг. Най-вероятно заради знамето, настоящи привърженици на босненски сдружения са го нападнали с обиди и са го принудили да напусне района, съобщава РТС.

Малко преди това представителите на сдружение "Майките на Сребреница" бяха издигнали лозунг пред съда, гласящ "Радован Караджич - геноцид, Адолф Хитлер - Холокост"..

73-годишният Радован Караджич е отговорен за най-зловещите военни престъпления по време на войната в Босна и Херцеговина между 1992-1995г. Той е отговорен за геноцида над 8000 босненци в Сребреница. Радован Караджич е обвинен и в престъпления срещу човечеството - прокуждане, убийства и изтезания, както и за нарушаване на военното право при обсадата на Сараево.

Караджич бе близък с на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич, който също беше изправен пред Международния трибунал в Хага.

По време на сърбската агресия в Босна са убити около 100 000 души, извършват се много престъпления - масови и систематични изнасилвания и прокуждания. Главнокомандващият сръбските войски генерал Ратко Младич е изправен пред трибунала в Хага като пряко отговорен за клането в Сребреница.

Дълго време след края на войната Ратко Младич и Радован Караджич бяха укривани в Сърбия. Караджич дори си променя идентичността - представя се за д-р Драган Дабич, пуска си брада и дълга коса, които променят външността му. "Очевидно той е имал много помагачи и симпатизанти, които винаги са го предупреждавали за поредния опит за неговото залавяне", казва Франц-Лотар Алтман. Но под силния натиск на ЕС, след 12 години той е арестуван в Белград, а по-късно е задържан и Ратко Младич.

На 24 март 2016 година Хагският трибунал за военните престъпления в бивша Югославия осъди Радован Караджич на 40 години затвор, в т.ч. за извършени престъпления срещу човечеството, геноцид в Сребреница и престъпления срещу човечеството в Босна и Херцеговина от 1992-1995 г. година.

На първа инстанция Караджич бе оправдан по един от обвинителните актове - за геноцид срещу несръбското население в седем общини в БиХ, но осъден по останалите 10 точки.

Също така, според първата присъда Караджич носи индивидуална наказателна отговорност за преследване, унищожаване, убийства, депортиране и насилствено изселване на населението в споменатите общини.

Караджич, както и прокуратурата на Хагския трибунал, обжалваха това решение. Прокурорите апелираха за доживотен затвор, а защитата - за освобождение.

Процесът срещу Караджич започна на 26 октомври 2009 г. и продължи 499 дни. Съдебният състав изслуша 586 свидетели. /БГНЕС