Караиванов: Мачовете за Купата с ТВ излъчване няма как да се изиграят преди 3-4 декември

Мачовете за Купата с ТВ излъчване няма как да се изиграят преди 3-4 декември. Това заяви шефът на Професионалната футболна лига Атанас Караиванов относно предложението на Левски двубоите от турнира за Купата на България да се изиграят максимално рано и срещите да приключат преди началото на декември. „Знаете за предложението на Левски за това мачовете да завършат до края на ноември. По календар мачовете са до 7-8 декември с резервна дата 11 декември. 11 клуба от efbet Лига подкрепят идеята, 7 клуба от Втора лига - от участващите в турнира. Против са два клуба - ЦСКА 1948 и Ботев Враца. Не са отговорили Лудогорец, Пирин и Спартак Варна от елита“, започна той.

„Както виждате има воля за по-ранно изиграване на мачовете. Волята е воля, ама трябва да има и възможност. Знаете, че започва Световно в Катар. Мачове могат да се излъчват след 28 ноември по телевизията, и то по 1 на ден. И евентуално на 24-и и 25-и на гърба на други срещи от Световното. Представете си колко е красиво това. Имаме яснота за тази възможност за излъчване и точно от нея става ясно, че преди 3-4 декември е трудно да приключат двубоите, които са телевизионни“.

Атанас Караиванов.

Тези, които няма да попаднат пряко в в телевизионното излъчване, ще могат да се изиграят максимално рано. До тук има солидарност само по въпроса да се използват датите 17, 18 и 19 ноември, но това са и датите за националните отбори. Отборите, които имат национали, имат право да откажат да играят тогава. Нетелевизионните мачове без проблем ще приключат през ноември, но телевизионните няма да могат да приключат преди 3-4 декември. Имаме за изиграване и две отложени срещи за първенство - Славия - Лудогорец и Лудогорец - Левски, както и ако двата тима се класират за втори кръг още един двубой между Лудогорец и Левски", добави Караиванов.

И двата отбора имат желание да си доиграят срещите. За молбата на Левски знаете максимално рано. Лудогорец иска да си изиграе мачовете - двата отложени и евентуално два от Купата. Няма разбирателство за датите. Ще направим допълнителна среща между тях. Това са мачове, които ще бъдат излъчвани. Това е нещото, което няма как да касае всички останали клубове. Мачовете бяха отлагани с молба на единия клуб, на другия клуб. Знаете, че сме планирали два отложени на ЦСКА и на Левски. Надявам се да намерим решението. Нито един отбор не е казал да се отлагат срещите за догодина. Засега не могат да бъдат напаснати датите. Някой трябва да отстъпи - може би и двете страни. Трябва да се намери решение“.

Възможно е първенството да започва по-късно. Най-рано третата седмица на юли да започва. Нашите отбори играят в първия и втория кръг на квалификациите в Европа и започват да искат отлагане. Този сезон започнахме по-рано заради Световното в Катар. Догодина няма нито в Катар, нито в Дубай. Между 10-и и 20-и юни играе националният отбор. Тоест националите ще почиват от 20 юни. Безсмислен е този ранен старт. Ще играят мачове в Европа без да има първенство, ама то ако има първенство, те ще отложат мачовете“, каза още президентът на ПФЛ.

Междувременно, днес на официално събитие в Национална футболна база „Бояна“ бе представена футболната топка, с която ще се играят двубоите от турнира за Купата на България. Топката е от най-високо качество, дело на световноизвестния бранд “Adidas”, и се използва в тазгодишното издание на Шампионската лига – а специално за участниците в Купата на България тя ще бъде брандирана с логото на турнира и спонсора му Sesame. Дебютът на официалната топка ще бъде още в първия редовен кръг на състезанието (1/16-финали) идния месец.

Вярвам, че всички участници ще останат доволни от тази придобивка. Благодаря на Българския футболен съюз за възможността това да се случи, благодаря и на официалния спонсор, който инвестира в проекта“, заяви президентът на Професионалната футболна лига Атанас Караиванов, който застанапред медиите в компанията на техническия директор на Българския футболен съюз Георги Иванов, члена на УС на ПФЛ Даниел Боримиров и селекционера на България U21 Александър Димитров.

След церемонията бе проведено и заседание на Управителния съвет на ПФЛ, в чието начало присъства и Борислав Михайлов. Президентът на БФС пожела успех на членовете на ръководния орган на Професионалната лига и изрази задоволството си от доброто взаимодействие между двете институции в последните месеци. /БГНЕС