Каракачанов: 1 млрд. лв. за ромската интеграция и 0 лв. резултат

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пресметна 1 млрд. лв. разходи за интеграция на ромите и резултат равен на 0 лева, предаде репортер на БГНЕС.

Каракачанов отбеляза, че близо два месеца се води дебат в обществото по концепция, която е лансирал за справяне с проблемите, свързани с ромското население в България.

"България има няколко документа, по които уж е трябвало да се провежда държавна политика. Това е Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 и Национален план за действие за изпълнението й от 2015 - 2020. Като ги прочете човек внимателно, те са предназначени основно не толкова да приобщят циганското население към мнозинството от населението и да го приучат на нормални навици в областта на образованието, трудови навици и т.н., а са насочени основно към това да направят българското общество толерантно към това, което всъщност правят нашите съграждани от цигански произход", подчерта вицепремиерът.

Каракачанов представи „една приблизителна сметка“ на парите, които са похарчени „по всички програми и документи, по които са харчени пари от чужди фондове и от българския бюджет” за ромската интеграция.

„Пряко финансиране от държавния бюджет за периода 2007 – 2018 г. е 196 665 245 лв. Външно финансиране по оперативни програми и други подобни програми възлиза на 618 844 784 лв. Това не е пълната информация, тъй като се оказа, че никой не е водил единна статистика какви пари са изразходвани. Тези пари, които са приблизително 815 млн. са изразходвани от около 500 броя ромски НПО-та, от които не малко са се регистрирали само и единствено, за да реализират дадена програма, да усвоят парите, след което са заличавани и съдебно”, каза Каракачанов.

Според него това показва, че всъщност намерението не е било да се свърши нещо реално, а да се усвоят едни пари. „Резултатите от тези програми за интеграция са налице и това показва, че действително нищо особено не се е свършило“, заяви той.

Каракачанов каза, че няма данни и по това колко пари са похарчени за административен капацитет. „Приблизително, по наши изчисления около 500 човека от държавната администрация са ангажирани в различни структури на държавната администрация. И ако изчислим средно една минимална работна заплата, това прави за тези около 500 човека, около 5 млн. лв. за заплати и осигуровки”, сметна той. Според Каракачанов очевидно е, че реалните разходи са много по-високи. „Към момента това, което само ние успяхме да съберем е около 1 млрд. лв., резултат равен на 0 лв. и 0 стотинки”, каза той. /БГНЕС