Каракачанов: На Панайотов му е внушена елементарна популистка спекулация

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов не беше добре подготвен, подведен е. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който ръководеше министерството при предното правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Каракачанов отговори на изнесените в четвъртък данни от страна на служебния министър за одитната проверка на работата на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ за 2018 и 2019 година.

Служебното правителство иска да компрометира бившите минстри. Не се възлагат директно обществени поръчки, както се твърди. В МО има вътрешни правила за обществени поръчки, въведени много преди мен, заяви Каракачанов.

Той съобщи, че за всички фирми за инфраструктура се изисква сертификат за класифицирана информация, която стеснява броя на фирмите, които могат да участват. Използван е капацитетът на фирми, с които се работи отдавна. С твърденията, които бяха изнесени се поставя под въпрос компетенцията на поне три дирекции на Министерство на отбраната, заяви Каракачанов.

Според него внушенията, че някой в МО е сключвал просто така договори не отговаря на истината.

Ако до 2022-2023 не си готов с инфраструктурата за изтребителите Ф-16, те няма да бъдат докарани у нас. Нашата цел винаги е била да се включим в сроковете, за да не плащаме неустойки. Проектът за корабите е от 2016 г., а по мое време само е актуализиран. Нищо не е пипано по този проект, освен промяната на ДДС. Корабите ще дойдат след 2025 г. Никой не купува боеприпаси предварително. Никой не си купува зимни гуми 4 години напред, никога не съм поставял под съмнение военната експертиза, заяви бившият министър. Той се обърна към наследника си: Съветвам и Панайотов да ги слуша.

Проектът за бойна машина не е провален, а спрян, защото фирмите предложиха много скъпи оферти. Да възложим проекта на наша фирма или да възложим на чужденци като извадим парите от бюджета. Трябва да се реши по кой път да се върви. Колата, с която се движех като министър бе модел 1996 г. и на 400 000 км. Приоритет бе войската, а не ние. Панайотов да слезе от луксозната кола на НСО и да седне в "Мерцедес"-а, който ползвах. Да бъде така добър. Елементарна популистка спекулация, която му е внушена, каза Красимир Каракачанов.

По думите му, грозно внушение е направено и с това, че кампанията "Бъди войник" е неуспешна.

Армията е доволна от кампанията. За едно място се явиха в Благоевград 8 човека преди дни. Когато поех МО те бяха 0,7. Фолклорната телевизия направи 30-минутно предаване за 500 лева, 4 предавания на месец. Това е крупното нарушение. Не виждам никакво нарушение и неморалност. Когато говорим за армията нямаме право на политика, заяви още Каракачанов. /БГНЕС