Каракачанов: Нямаме нито териториални, нито малцинствени претенции спрямо РСМ

array-2

Никой от нас не иска те да се отказват от своята идентичност.

Това каза българският вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и припомни, че властите в Скопие упорито отказват да изпратят писмо до ООН, в което ясно да заявят, че сегашното наименование на страната РС Македония се отнася само за държавата РСМ, в нейните граници.

По отношение на списъка, който той публикува с имената на граждани на РСМ, които имат и българско гражданство Каракачанов каза следното: Македонските политици с българско гражданство трябва да отговорят кога са искрени: когато държат антибългарски речи в парламента на РС Македония или когато са получили български паспорти въз основа на български произход.

Той обясни, че е проверил публична информация каквито са списъците с избиратели, които всяка община публикува преди избори. Преглеждайки някои общини и градове, където има регистрирани македонци с българско гражданство, открих интересни имена, не съм казвал, че това са на политици... Споделих ги с аудиторията. На следващия ден те започнаха да пищят и да се оплакват, заяви лидерът на ВМРО.

Той коментира и случая с публикуваната карта на Санстефанска България, заради която отнесе обвинения и от президента Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев, който определи това като „български предизборен фолклор“

„По време на избори има всякакъв фолклор, не само в България. В РС Македония по време на изборите миналата година дори се стигна до изгаряне на българското знаме. Санстефанският мирен договор е официален документ. По времето, когато той е сключен е нямало понятия за македонска нация и език, тогава Македония е част от България“, заяви Каракачанов, който не вижда никакво нарушение в това, че е поздравил българските майки за 8 март с картичка, на която фигурира тази карта.

„Това е 8-мартенска картичка, с която честитим празника на българските майки. Български майки има не само в България. По никакъв начин не означава териториални претенции“, подчерта лидерът на ВМРО.

В същото време той призова Скопие да се откажат от своите претенции за малцинства в България и отново повтори, че не можеш да създаваш идентичност на база кражба на исторически факти и антибългарска риторика. „Защо трябва да лъжат поколения наред и да възпитават в омраза бъдещите поколения. Нека македонските политици признаят, че Македония е създадена от Тито, Сталин и Коминтерна“, добави Каракачанов.

На въпроса дали Русия представлява заплаха за България вицепремиерът каза следното:

„При определени обстоятелства и напрежение в Черно море, където Русия е активен играч, тя е заплаха за нашата национална сигурност. Ние сме в два диаметрално противоположни лагера. България е част от Европейския съюз, Русия – от Евразийския“. Каракачанов подчерта, че от гледна точка на напрежението в Черно море, Русия е заплаха за целия ЕС и България.

По отношение на придобиването на нови изтребители Ф-16 от САЩ, той заяви, че в момента не се водят преговори и ако се стигне до сделка, самолетите ще бъдат платени разсрочено. /БГНЕС