Каракачанов: Подкрепяме интеграцията на Западните Балкани, но не безусловно

„България продължава да подкрепя идеята за интеграцията на Западните Балкани в европейските структури, но това не може да става безусловно и при неизпълнение на договорите, които съществуват в двустранен план между България и съответните Балкански държави“.

Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов, предаде репортер на БГНЕС.

Каракачанов бе изслушан в парламента, където информира народните представители за отношенията на страната ни с Република Северна Македония, преговорната рамка и евентуалното начало на преговорите на съседите ни за членство в Европейския съюз. Вицепремиерът увери, че в позициите си правителството ни се придържа и към подписания договор за приятелство и добросъседство, и към рамковата позиция, потвърдена с декларация от българския парламент.

„Първо - никой не е притискал българското правителство. Германското председателство в момента е изразявало само позицията да бъдат посредник при необходимост, за разговори между двете страни. Натиск върху българското правителство не е оказван. Второ – в разговорите с представители на Република Северна Македония България потвърди своята ясна позиция, че ние сме „за“ членство на Македония в ЕС, но смятаме, че договорът от 1 август 2017 г. не се изпълнява така, както са неговите разпоредби“, заяви Каракачанов и даде пример с буксуването на работата на историческата комисия и медийните публикации с антибългарска насоченост.

Без да се преодолее говорът на омразата, без да има ясна ревизия на образователната система, изградена на неверни факти, категоричен е Каракачанов, няма как страната ни да даде съгласие за насрочване на първата междуправителствена конференция за започване на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС.

„За съжаление управляващата коалиция в Скопие смята, че след като веднъж сме отворили врата за НАТО, България може да бъде притисната или по други политически съображения да се съгласи да отмени своята рамкова позиция от миналата година и декларацията на парламента. От наша страна многократно е обяснявано, че правителството няма намерение и не може да прескочи решение на българския парламент, тъй като България е парламентарна република. За нас въпросът остава открит“, допълни още вицепремиерът. Каракачанов даде и кратка хронология на събитията около последните разговори с македонската делегация във вторник. „Те продължиха дълго време, от сутринта до късния следобед. На следващия ден – сряда, имаше онлайн конференция, на която присъствахме аз и Екатерина Захариева като вицепремиери, упълномощени да водят тези разговори. От тяхна страна имаше представители на същото ниво. Не стигнахме до никакво ново решение и то поради нежеланието на колегите от Скопие да приемат много ясно заложените в българската рамкова позиция постановки“, заяви още пред депутатите Красимир Каракачанов. /БГНЕС