Каракачанов предлага патриотична коалиция, но без лидерите в депутатските листи

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов предлага създаване на патриотична коалиция с участието на Атака, Воля, НФСБ, но без лидерите на патриотичните формации, предаде репортер на БГНЕС.

Каракачанов определи отишлото си 45-то Народно събрание като най-грозния парламент в историята.

„Вместо да поемат отговорност за управлението на страната някои партии решиха, че това не им е достатъчно, че хората не са ги разбрали достатъчно и обявиха лозунга на другаря Ленин „Вся власт советам“. Само, че българският народ решава колко власт ще даде, а не твоите спонсори и видяхме какво се случи с българския парламент. Това беше най-грозният български парламент, който съм наблюдавал. Един парламент, в който надделяха с бързи промени в законодателството да се решават лични и партийни проблеми, а не парламент, който да поработи една година и да промени политики и закони, които ще доведат до нещо полезно за хората“, заяви лидерът на ВМРО.

Според него най-предпочитаният от ВМРО вариант за явяване на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли е в коалиция с останалите патриотични сили. Каракачанов заяви, че са готови също така да се явят и самостоятелно, защото „няма от какво да се срамуват“, но изключи предизборна коалиция с политически сили извън патриотите, която определи като тюрлюгювеч.

Лидерът на ВМРО подчерта, че бъдеща патриотична коалиция не трябва да бъде механичен сбор на партии и техните гласоподаватели, а трябва да почива на ясни принципи. Ако тези принципи бъдат одобрени, тогава може да се пристъпи към нейното създаване.

Сред тези принципи са: 1. български патриотизъм, а не работа в полза на САЩ или Русия; 2. справяне с демографската криза; 3. противопоставяне на опитите за внедряване на така наречената джендър идеология и отхвърлянето на традиционните християнски ценности; 4. пълзяща циганизация, под което ВМРО и Каракачанов не разбират етнически, а опитите на определени групи да не спазват законите и да се поставят над тях за сметка на мнозинството, които ги спазват; 5. защита и насърчаване на българските средни и дребни производители, включително чрез протекционистки мерки, защото те са гръбнакът на икономиката; 6. промени в Конституцията, включващи засилване на правомощията на президентската институция, отзоваване на депутатите. В основния документ също така трябва да бъде ясно записано, че България е еднонационална държава; 7. никакъв компромис с националните интереси на международната сцена и реализацията на чужди държавни интереси за сметка на България.

Според Каракачанов проблемът на патриотичните формации не е в техните избиратели, нито в редовите членове по места и дори в депутатите им, а в лидерите. За това той предлага на Воля, Атака, НФСБ да се обединят в коалиция, като лидерите не участват в избирателните листи. Каракачанов не изключи и присъединяването на други консервативни сили към едно такова бъдещо обединение, сред тях са КОД и др. /БГНЕС