Каракачанов: Сръбският език показа, чии интереси обслужват в Скопие

С въвеждането на сръбския език в македонските училища се видя, кой какви интереси в действителност обслужва. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на БГНЕС.

„През последната половин година, през която ние водихме активно преговори с РС Македония дали тя е готова да започне преговори за Европейския съюз, един от непочтените номера, който въртяха от Скопие беше да ходят да обясняват зад гърба ни в Европа, на нашите партньори от ЕС и НАТО, че България, пречейки на Македония да влезе в ЕС, обслужва сръбските и руски интереси. Е то се видя кой какви интереси обслужва“, заяви Каракачанов.

Той призова отново властите в Скопие да променят тона си към България. Българите продължават да бъдат рисувани през техните медии и учебници като някакъв чужд и лош народ, като окупатори. Самата дума българин все още е мръсна в РС Македония, добави Каракачанов.

„Не желаем следващите поколения в РС Македония да бъдат възпитавани в омраза към българите и България, към техните братя оттатък границата. Те не желаят да направят тази корекция, ние нямаме друг ход освен да разговаряме доброжелателно с тях“, каза министърът на отбраната.

Според Каракачанов политическият елит в РС Македония трябва да разбере, че не кандидатства за СССР, а за ЕС.

„Македония се държи по начин все едно България кандидатства за ЕС. Опитва се с назидателен тон да дава оценки и препоръки на ЕС. Объркали са се. От България и всички страни-членки зависи приема на Скопие“, подчерта той.

БГНЕС припомня, че на 27 януари премиерът Зоран Заев обяви, че в македонските училища се връща преподаването на сръбски език и култура за учениците от VI клас. В процес на одобрение е програмата за VIII и IX клас в общообразователните училища.

В духа на „традиционно добрите отношения с Република Сърбия” в община Център в Скопие са завършени предварителните дейности за изграждането на Сръбски културен център, строителните дейности, на който ще започнат тази година, добави още Зоран Заев. /БГНЕС