Каракачанов за руския самолет: На НАТО не им харесва, но такава е ситуацията

Няма нарушение нито на ембарго, договор, или международна спогодба при преминаването във въздушното пространство на България на руски военно-транспортни самолети, превозващи ЗРК С 400 към Сърбия. Това заяви пред бТВ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който добави, че непозволяване на полета би довело до дипломатически скандал с Русия.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов

„Не, не сме нарушили ембарго, тъй като става въпрос за прелитане във връзка с учение на техника, която след това се връща обратно. Така, че няма нарушение”, заяви Каракачанов.

„Разбира се, България можеше да не издаде разрешение, но най-вероятно това щеше да доведе до дипломатически скандал с Русия. Става въпрос за техника, която е прелетяла над България и Сърбия и се връща по същия начин”, каза още той.

Министърът на отбраната коментира още, че България не е нарушила нито една международна спогодба, нито един международен договор. „България можеше да направи друго – апропо, можеше да поиска тези самолети да се приземят на едно българско летище… Това беше като опция, но не смятам, че беше необходима. Друг политически ход е. Утре ние ще се наложи да прелетим над трета държава, както летим към Афганистан, и когато ти не си нарушил международните правила, няма основание да не се допусне. Разбира се, нашите партньори в НАТО това не го харесват, но такава е ситуацията”, каза още Красимир Каракачанов.

Министерствата на отбраната и на транспорта първи разрешават полета на руския военен самолет

Вицепремиерът коментира и друг скандал от последните дни – интервюто на френския президент пред крайнодясно издание, довело до дипломатическа криза.

Еманюел Макрон дължи извинение на българския народ, а и на украинския, заяви Каракачанов.

И на мен ми е важна подкрепата на Макрон, но ми е по-важно достойнството на българския народ, каза вицепремиерът и изрази несъгласие с негативния образ, който се изгражда на българите по света. Според него не може двойният стандарт на големите спрямо малките да продължава. /БГНЕС

България с остра нота по повод скандалното изявление на Макрон