Карамаринов: 90 процента ще има Олимпийски игри

"Ние ще направим всичко възможно Олимпийските игри да се проведат, аз смятам, че и МОК е на същото мнение. За мен на 90 процента ще бъдат проведени Игрите, разбира се, че не по начина, по който сме свикнали да ги виждаме", отговори временно изпълняващият длъжността президент на Европейската атлетика Добромир Карамаринов на въпрос на БГНЕС по повод притесненията, че Игрите в Токио могат да бъдат отменени.

Добромир Карамаринов е оптимист за провеждането на Олимпиадата.

В последните седмици се появиха сигнали, че заради продължаващата пандемия от Ковид-19 е възможно Игрите в Токио да не се проведат и това лято, и да бъде отменени, но според Карамаринов, който също така е президент на Българската и Балканската федерация по лека атлетика, това е малко вероятно. "Без Олимпийските игри нещата няма да са същите, няма международна федерация, която да допуска дори, че може и да няма Олимпийски игри. Ние ще направим всичко възможно Олимпийските игри да се проведат, аз смятам, че и МОК е на същото мнение. Това, че жители на Токио са против, не че е без значение, но те бяха фактор в един по-ранен етап. За мен на 90 процента ще бъдат проведени Игрите, разбира се, че не по начина, по който сме свикнали да ги виждаме. Не с атмосферата, с която сме свикнали да ги виждаме. Но ние трябва да свикнем с компромисите, те са навсякъде в ежедневието. 90 процента ще има Олимпийски игри", сподели той.

"В момента най-важното е да се върнем там, където бяхме, да си върнем нормалния спорт, да си върнем нормалната атлетика, което на практика се оказа никак не лесно, с неща, които в даден момент се оказва, че са по-големи, по значими - разбира се, имам предвид пандемията. Атлетиката понесе много тежък удар, защото почти нямаше състезания по тези причини, но това затваряне не се отрази на най-големите звезди. Ние бяхме свидетели на европейски и световни рекорди, свидетели сме и сега на много високи положения. Минусът беше там, че средното ниво атлети бяха изключително демотивирани и този процес продължава. Нашата задача е да върнем състезанията, на световно и европейско ниво и след това на балканско и национално. На Европейското първенство в Торун ще бъде голямото завръщане на леката атлетика", допълни Карамаринов.

Запитан от БГНЕС, той коментира и какви са очакванията към българските атлети за Игрите в японската столица. "Да очакваме първо да са здрави, нямам само предвид Ковид-19, имам предвид физически, защото миналата година обърка подготовката и неслучайно някои от топ звездите ни пропускат зимния сезон, което е тяхно решение и може би е правилно, в контекста на това да се подготвят добре за Олимпийски игри. Очакванията, естествено, са съсредоточени в Мирела, Габриела, Тихомир, Ивет. Ние имаме едно друго поколение от доста по-млади, които сега израстват, но при тях резултатът не е чак толкова важен, макар и да имаме деца, които в момента водят световните ранглисти в своите възрасти. Важното е, че ги имаме, че физически са много надарени и че ако се тренира правилно, когато му дойде времето, те ще постигнат това, което очакваме, но това е в по-далечна перспектива. За Олимпийските игри е ясно, че ще разчитаме на тези, на които сме разчитали в последните години", каза Карамаринов. /БГНЕС