Карамаринов: Европа има потенциала да излъчи наследника на Болт

„Европа има потенциала да излъчи наследника на Юсеин Болт, нещо от което световната атлетика наистина се нуждае. Карстен Уорхолм има и харизмата, има и резултатите, има и постоянството. Мондо Дуплантис също доказа, че е явление“. Това обяви в интервю за БГНЕС президентът на Европейската федерация по атлетика Добромир Карамаринов.

Карамаринов, който е начело и на Българската федерация по лека атлетика, е част от структурите на Европейската федерация от 1995 година, за първи път е избран за вицепрезидент на организацията през 2007, а в последните близо две години изпълняваше временно длъжността президент, преди през октомври да бъде избран на поста за постоянно.

Добромир Карамаринов

"Хубавото, гордостта е, че абсолютно всички федерации гласуваха за мен, нямаше нито една против или някой да се въздържи, което щеше да е някакъв сигнал. Хубавото е, че въпреки пандемичната обстановка, 2021 година беше много успешна за европейската атлетика, най-вече, че успяхме да реализираме почти всичките си състезания. Това нещо го обещах в края на 2020 година и успяхме да ги проведем с едно малко изключение - Европейското първенство до 18 години, но пък дадохме възможност на тази възрастова група да участва в по-горната възрастова група", сподели Карамаринов.

Той призна, че пандемията от коронавирус е създала трудности за провеждането на някои състезания. "Имаше проблеми, в последния момент на две от състезанията домакините бяха в невъзможност да ги проведат - Европейската купа по хвърляне и Европейското първенство до 23 години, но успяхме да ги заменим, направихме организация за по 5-6 седмици. Европейската федерация няма финансови проблеми въпреки кризата. През следващата година най-голямото ни първенство е Европейското в Мюнхен. Победа за Европейската атлетика е, че тя ще бъде част от Европейските игри в Полша през 2023“, коментира Карамаринов.

Президентът на Европейската атлетика вижда в лицето на норвежеца Карстен Уорхолм, олимпийски шампион и световен рекордьор на 400 метра с препятствия, потенциален наследник на Юсеин Болт като суперзвезда на леката атлетика. „И на Юсеин Болт му трябваше известно време да се утвърди. Имаме Карстен Уорхолм, аз го наградих (за европейски атлет на годината), той направи нещо невероятно, и то не само тази година, в последните години Карстен е безспорна звезда в атлетиката. Той подобри световния рекорд, и то на Олимпийските игри, с резултат за следващите десетилетия, нещо наистина невероятно. Той има и харизмата, има и резултатите, има и постоянството, има и възможността да наследи Юсеин Болт. 100 метра има своя специфичен заряд, наистина е черешката на тортата на състезанията, по-лесно се става суперзвезда, ако си състезател на 100 метра, отколкото на 400 метра с препятствия или овчарски скок, където имаме Мондо Дуплантис, който доказа, че е явление. Европа има потенциала да излъчи наследника на Юсеин Болт, нещо, от което световната атлетика наистина се нуждае", сподели Карамаринов.

Карамаринов коментира и планове за дипломатически бойкот на Олимпийските игри в Пекин от страна на някои държави. „Надявам се този политически бойкот да не се отрази на спортистите, защото той е само на ниво официални лица. Абсолютно споделям позицията на Себ Коу (президент на Световната атлетика), че спортът не е място, където трябва да се демонстрират някакви политически пристрастия, защото в крайна сметка от бойкоти губи този, който не участва. Ние сами сме го изпитали на гърба си, защото колко български спортисти изгубиха своя шанс през 1984 година да вземат олимпийски медали, защото някои спортисти имат този шанс на една Олимпиада. Спортът е мястото, където не трябва да се говори за религия, за раса, за политически различия. Спортът наистина обединява, това не са клишета. Дори и воюващи страни, когато спортистите се видят, нямат нищо против един срещу друг, защото споделят една и съща философия".

Президентът на ЕА и БФЛА се надява, че българската атлетика ще тръгне нагоре след по-слабото представяне на Олимпиадата в Токио. „И друг път сме били в такава ситуация. Трудно ще направим аналогия с годините между 85-та и 88-ма, това са други времена, няма как. След промените сме имали възходи, имали сме и спадове, какъвто се наблюдава и сега. Но традицията показва, че след това се връщаме. Сега имаме медали от юношески първенства до 20 и до 23 години, така че аз се надявам, че това не е тенденция, а е временен спад, след който ще следва възход. Не съм песимист. Само преди пет години най-стойностният медал от Олимпийските игри в Рио беше спечелен от българската атлетика. Надявам се Париж и Лос Анджелис да покажат друго развитие, и имам основание за това".

Карамаринов прекарва повечето си време в централата на Европейската атлетика в Лозана, но сподели, че след политическите процеси в България. „Пожелавам успех на новия министър на спорта, радвам се, че млад човек оглавява Министерството, пожелавам му успех от сърце. Не бих могъл да направя никакъв коментар, защото политиката е далеч от мен като философия и разбиране, и смятам, че тя трябва да е далеч от спорта", каза той. /БГНЕС