Карантината за болните от COVID-19 се намалява от 10 на 7 дни

Изолацията за болните от COVID-19 се намалява от 10 на 7 дни, карантината за контактните се намалява от 7 на 5 дни. А за лица след последна имунизация да не се налага карантина. Това влиза в сила от четвъртък след издаване на заповедта.

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг, предаде репортер на БГНЕС.

Карантината ще важи за 5 дни на контактните, а ако са след пълна имунизация след 3 месеца, карантина няма да се налага, добави Кунчев.

Той заяви пред БГНЕС, че лицата, които са с пълен имунен статус или са преболедували, дори и да са контактни, няма да бъдат ограничавани за това да работят, да излизат и изобщо да продължат нормалния си начин на живот.

На въпроса дали доц. Кунчев препоръчва поставяне на втора бустерна доза, той отговори: „Абсолютно.“

„За всички вече е ясно, че процентът на лицата, които развиват тежко заболяване, съответно влизат в болница, или пък, не дай си Боже, стигнат до интензивно отделение и до смърт, в огромната си част са неимунизирани лица“, каза той. Доц. Кунчев допълни, че при тези групи хора процентите се движат между 70 – 85%.

„Всъщност над 90% от починалите и сега лица са неимунизирани, така че за всички е ясно, че имунизацията пази от тежко заболяване и от смърт, но пък всички сме и наясно, че процентът на имунизираните в България все още е твърде нисък – той е малко над 30% и е несравним с този, постигнат в другите европейски страни“, каза в заключение главният държавен здравен инспектор. /БГНЕС