Караянчева: Проблем на Нинова е, ако не може да си контролира депутатите

Цвета Караянчева отговори на Корнелия Нинова

Оказва се, че въпреки нареждането и желанието на г-жа Нинова да не се получават пари от Народното събрание, на 18-ти и 19-ти нейните народни представители - 16 от тях, са взели пътни, 19 са взели дневни командировъчни. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева, предаде репортер на БГНЕС.

В четвъртък с писмо до Караянчева лидерът на БСП уведоми, че левицата се отказа от депутатски привилегии докато представителите на ПГ са извън парламента. В писмото Нинова заяви, че няма да използват командировъчни средства от НС, както и служебни автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони. БСП се отказа и от възнаграждения си за дните, в които не са в парламента.

Всеки народен представител има право да заявява дали иска да ползва командировъчни или дневни, посочи Караянчева и каза, че тя няма как да ограничи това тяхно право, което им е дадено по правилник. „Всеки народен представител има право на законодателна инициатива и ако иска някой от групата БСП за България да направи законодателна инициатива е добре дошъл в Народното събрание и да направи съответните промени и предложения, които иска да се случат в правилника. Това, че народните представители от БСП не посещават Народното събрание е проблем на ПГ на БСП, защото се оказва, че въпреки нареждането и желанието на г-жа Нинова да не се получават пари от НС, на 18-ти и 19-ти нейните народни представители са взели пътни. 19 от тях пък са взели дневни командировъчни. Така че, ако тя не може да си контролира парламентарната група е неин проблем, но аз няма как да наложа административни санкции или по някакъв начин да се произнеса еднолично и да променя правилника”, заяви Караянчева. /БГНЕС