Карикатурата – от добронамерен хумор до протест

Тази година художниците карикатуристи отново се събират, за да заявят позицията си към наболелите политически проблеми, както и към вечните теми в (не)човешките взаимоотношения, предаде репортер на БГНЕС.

От днес се открива 44 Национална изложба на карикатурата, която ще се проведе до 25 април в галерията на Съюза на българските художници (СБХ) на „Шипка“ 6.

Целта на 44 Национална изложба на карикатурата е да стимулира развитието на това изкуство у нас и да допринася за популяризирането на творчеството на българските карикатуристи в страната и в чужбина. В изложбата са представени творби на 44 автори с 286 произведения, които обхващат целия спектър от теми – от добронамерен хумор и смях през сълзи до гротеска и протест.

„Авторите са ядро от познати карикатуристи в областта на политическата и вестникарската карикатура, както и по-философските теми. В изложбата има още сатирична рисунка. Присъства и сатирична пластика, след дълго отсъствие, както и шаржът“, каза Ивайло Цветков, карикатурист и секретар на секция карикатура при СБХ.

Самият той се занимава с това изкуство от 25 години, а за това време е окарикатурил стотици образи от българския обществен и политически живот. „Лесно е, за мен не е трудно. Ако питате дали е опасно, в България не е. Няма такива случаи като в други държави, където наши колеги дори влизат в затвора. Политиците дори свикнаха с нас. Или някой ги съветва, или те решават да не се закачат с нас много, защото ще ни направят реклама”, смята карикатуристът.

Според него обаче все още българските политици не са достатъчно широко скроени, за да гледат единствено от веселата страна на нещата. „Ние искаме да гледаме точно тези, тесногръдите, които са наш обект. На широко скроен човек трудно ще му направиш карикатура и трудно ще го „ухапеш“, сподели още художникът. Той разказва, че заради характерните си физиологически черти редица български политици от миналото и днес са лесни за окарикатуряване. „Иван Костов е много благодатен, Симеон Сакскобургготски – също. Още Бойко Борисов и Цветан Цветанов, който покрай апартаментите е много актуален. Сергей Станишев отначало не беше много „вкусен“ за нас, но наля и стана много благодатен за карикатурене и си го обичахме“, спомня си Ивайло Цветков.

За втори път на националната карикатурна изложба участва Срацимир Савов, който с керамична скулптура се опитва да възкреси една позабравена традиция. „Около 10 години автори, които правиха триизмерни неща, отсъстват. За мен това е класически подход и като компонент смятам, че прибавям нещо допълнително“, казва скулпторът за произведенията си.

Въпреки че керамичната скулптура има свята специфика, авторът вае произведенията си лесно, воден от своя порив. Най-голям интерес от тях предизвиква скулптура на Дон Кихот, който не е рицар на печалния образ, а по-скоро изглежда екзалтиран. „Озаглавил съм го „Дон Кихот гледа“, като „Дядо Йоцо гледа“. Необходим ни е малко да ни погледа сеира, да ни даде от своя позитив, вяра, наивност и от своята чистота“, споделя още Срацимир Савов. /БГНЕС