Карикатури развенчават дезинформацията

Изложба с илюстрации на тема „Хроники на инфодемията” може да бъде видяна до 2 август в галерията на открито в Градската градина на София, предаде репортер на БГНЕС.

Илюстраторът Пеню Кирацов представя 14 карикатури към журналистически текстове, развенчаващи определена дезинформация, фалшива новина или мит, свързани с пандемията от COVID-19, която вече втора година доминира информационния поток.

Камелия Иванова от Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) посочи, че това са най-често срещаните твърдения в социалните мрежи.

„Тези журналистически текстове всъщност са базирани на проверка на фактите, със сухи данни и цитати опровергават тези твърдения и посочват истината“, обясни тя. По думите ѝ авторът на карикатурите – младият илюстратор Пеню Кирацов, всъщност разчупва съдържанието на текстовете, което е много сериозно и задълбочено. „А пък с тези карикатури се опитваме да привлечем вниманието на читателя и да стане по-популярна истината вместо лъжата“, каза още Иванова.

Посетителите на изложбата ще мога с QR-кода, който е на всяко едно от паната, да стигнат до текстовете, които се намират онлайн на сайта на АЕЖ и на техните партньори от Фондацията за свободата „Фридрих Науман”.

Всяка от 14-те карикатури е представена във вариант на български и на английски език.

Изложбата е възможна с подкрепата на дирекция „Култура” на Столичната община. Входът е свободен. Откриването е днес от 18:30 часа. /БГНЕС