Каримански: Лена Бориславова е на много ниско ниво

Разногласия в управляващата коалиция заради избора на управител на Българска народна банка.

Началникът на кабинета Лена Бориславова заяви пред бТВ в неделя вечер, че още две партии в коалицията заставали зад кандидатурата на Андрей Гюров, който е кандидатът на "Продължаваме промяната". От своя страна Любомир Каримански от "Има такъв народ" отговори, че не му е известно някой да е бил упълномощаван да говори от името на правителството.

Бърза реакция дойде и от лидера на партията Слави Трифонов, който написа във Фейсбука си, че управляващата коалиция няма единен кандидат, а двама кандидати за БНБ, и че Бориславова, както и председателя на НС Никола Минчев са изрекли лъжи в свои интервюта.

Срещу мен бяха направени внушения и опити за клевети, които не приемам. Те удрят по институциите и са ултиматум към БНБ, заяви Любомир Каримански по повод коментарите срещу него.

"Недопустимо е от страна на правителството да има такова вмешателство към една институция със 140 г. история. Недопустимо е, да се казва на НС, кой е точният кандидат за управител, каза още Каримански. "Важно е да се каже, кой има право да говори от името на коалицията. Към настоящия момент не ми е известно някой да е упълномощен да говори от името на коалицията. Не ми е известно коалицията да е посочвала кой е фаворит, каза още Каримански и подчерта, че срещу него са направени "внушения и определени клевети". "На всички граждани и журналисти стана ясно, кой се опитал да ме посъветва да се откажа от поста управител на БНБ, каза още той.

По отношение на коментарите за КТБ Каримански каза следното: Недопустимо е някой да смята, че е възможно да се повтори сценария КТБ. Това е едно опасно внушение. То е опасно за цялата банкова и финансово система в страната. "Не искам да слизам на толкова ниско ниво. Бих искал да запазя цялата историческа чест и имидж на БНБ и няма да продължавам с тона и стилистика, който използва началника на кабинета", каза в заключение Любомир Каримански. /БГНЕС