Каримански: Петков бърка икономическо и социално, лъжат елементарно всеки ден

Премиерът Кирил Петков бърка категориите и не е наясно с понятието социално-икономически живот. Това заяви пред БГНЕС депутатът от „Има такъв народ“ Любомир Каримански, председател на Бюджетната комисия.

„Не бива да бъркаме категории. Не могат да се дават аргументи, както чух да го прави премиерът Петков. Той дава социални аргументи в икономическата част. Това са две различни науки, две различни направления в социално-икономическия живот“, заяви Каримански.

Според него неизпълнението на коалиционното споразумение от страна на „Продължаваме промяната“ не е елементарен проблем. „Вие ще наречете ли елементарно някой от вашето семейство да ви лъже всеки ден и да не казва достатъчно неща, които се приемат само от един член и другите да не ги знаят“, добави той.

Една от особеностите на икономическата политика на премиера Петков и неговия финансов министър Асен Василев е заложената голяма инвестиционна програма в бюджета за тази година, като към средата на годината тя е изпълнена само на около десетина процента.

„Когато не се изпълнява една инвестиционна програма, последиците ще бъдат да няма такъв голям икономически растеж“, подчерта Каримански. Той отбеляза, че много голяма част от отчетените инвестиции се дължат на „Лукойл“ и нидерландското поделение на „Лукойл“, което 99% е реинвестирало. „Именно по тази причина се отчита такъв голям ръст на инвестициите“, добави председателят на Бюджетната комисия.

Каримански посочи, че високата инфлация няма как да не повлияе върху отчитания висок икономически ръст през първата половина на годината. Затова спомага и увеличеният износ на оръжия.

„Износът на оръжия по обективни причини се е увеличил неколкократно. Ако всички премълчават това нещо, защо не видим договорите, които са сключени за износа на оръжие, доколко тези договори дефинират определени лимитни рамки и тези лимитни рамки с колко са увеличени“, заяви депутатът от ИТН.

По отношение на дълговата политика на сегашния кабинет, Каримански посочи, че „правителството иска да увеличи рамката на дълга, но в момента не е ясно дали ще се използва този дълг“.

Това, което според него наистина трябва да ни безпокои през следващите месеци са неяснотите около вноса на „синьо гориво“. През този месец в страната ни пристигна природният газ от прословутите два танкера, но за да си гарантира енергийната сигурност България трябва да има дългосрочни договори за газ, каквито до момента не са сключени. Тази ситуация създава особено силно напрежение сред бизнеса.

„Всяко едно нещо, което не знаем трябва да ни безпокои“, бе лаконичният отговор на Любомир Каримански относно несигурността и неяснотите около газовите доставки. /БГНЕС