Каримански: Този път ще има правителство

В Бюджет 2022 на първо място трябва да се погрижим да има пари за всички мерки, които защитават здравето на хората. Ще набележим законодателни промени за подпомагане на бизнеса заради високите цени на електроенергията.

Необходимо е да има правителство. Партия „Има такъв народ“ смята, че този път ще има правителство.

Конституцията и законите в страната трябва да се спазват, за да имаме адекватен правов ред.

Ще предложим намаляването на ДДС на хляба и на млякото като временна мярка за справяне с кризата, породена от високите цени на електроенергията.

Това заяви в интервю за БГНЕС финансистът Любомир Каримански от „Има такъв народ“, председател на Бюджетната комисия в 46 Народно събрание.

„Изключително важно нещо в следващия бюджет е здравето на хората. На първо място трябва да се погрижим в бюджета да има достатъчно средства за онези мерки, така че да бъде защитено здравето на хората в България“, посочи той и добави:

„Не бива да забравяме, че икономиката трябва да работи. Трябва да набележим необходимите законодателни промени, които ще окажат своето въздействие върху бюджета за субсидиране на малкия и среден бизнес от гледна точка на електроенергията. Знаем, че увеличаването на цените на електричеството е сериозно перо. Трябва да намерим вариант, в който да субсидираме този бизнес, там където има фирми, засегнати веднъж от коронавируса, но и от увеличаването на цената на тока.“, каза Каримански.

По думите му изключително важно е да се сформира стабилно правителство.

„Необходимо е да има правителство. Смятаме, че този път ще има правителство. Това е мнението и на партията“, заяви Каримански.

Според него ключово нещо е как ще бъдат овладени инфлационните процеси в България. Той определени инфлацията в момента като „умерена“.

„Нека не забравяме годините, в които имахме много по-висока от сегашната инфлация, която започва лека по лека да расте, но важното нещо, което трябва да отбележим е, че инфлацията е привнесена отвън, не е типично български проблем, тя идва от чужбина. Въпросът е как да направим така, че тя да не избуява повече, с доверие в следващото правителство, с доверие в публичния сектор и цялостната администрация и онези механизми, които могат да осигурят спокойствие на бизнеса.

По казуса с решението на Конституционния съд относно двойното гражданство на Кирил Петков, Каримански заяви, че решението на КС е ясно и точно. Според него трябва да се спазва Конституцията и законите в страната, за да имаме адекватен правов ред. Той допълни, че "Има такъв народ" са били една от първите политически сили, които са предложили закон, с който да се отмени двойното гражданство.

„Имаме много българи, живеещи в чужбина, които могат да се върнат в България, да бъдат депутати или министри. Затова ние искаме това нещо да бъде отменено. Но също така апелираме да се спазва Конституцията и законите на страната, така че да не даваме лош пример на хората. Защото все пак хората гледат и казват – „Ако един министър може да наруши един закон, най-вече пък Конституцията, която е върховният закон, тогава какво остава за малкия човек?“, допълни Каримански.

Политикът каза още, че според него не се руши доверието в институциите. Той изказа тезата, че трябва да бъдем принципни към закона, не можем да имаме двоен стандарт.

По отношение на формирането на следващото правителство, Каримански сподели, че е необходимо да се наблегне на факта, че трябва да има ефективна промяна, а не фасадна промяна без съдържание.

„Важно е когато си купуваме нещо само по опаковката, да видим дали си купуваме само опаковка или искаме да има и съдържание вътре. Това е по-същественото и ние лично залагаме на него. Вероятно нашето съдържание не беше толкова добре в предишния парламент, може би това е наша грешка. Не успяхме да покажем с каква експертиза разполагат нашите експерти и моите колеги. Но сме си взели поука и смятаме, че двете трябва да вървят ръка за ръка. Съдържанието трябва да бъде добре опаковано, за да може да го разпознаят хората“, обясни той.

По отношение на въпроса кога е удачно да се приеме еврото, Каримански каза, че от ПП “Има такъв народ“ категорично са „за“ приемането му. По думите му ключов е въпросът кога точно да бъде въведено еврото. Депутатът смята, че този момент ще настъпи, когато средният жизнен стандарт в страната достигне средноевропейския такъв. Датата 2024 г. би могла да бъде отложена. Той допълни, че важното е когато тръгваме да измерваме напредъка на България, той да бъде със страни, които са сравними с нашия БВП на глава от население, за да видим реално колко нараства БВП в България.

„Голям проблем е да имаме толкова много разделения като разделението между сенчеста икономика и икономика на светло. Това е много голям проблем и той се дължи на това, че публичният сектор засега има много бариери, които слага пред бизнеса. Например, една такава бариера е, ако имате стартиращ бизнес, времето, за което може да се включите към енергоснабдяване или към електрическата мрежа, за да си осъществявате дейността. Знаете ли, че фирмите чакат по 9 месеца или дори години, за да бъдат включени към енергопреносната мрежа. Това е една сериозна пречка. В чужбина това става за по-малко от месец. За няколко седмици става това нещо. Ние искаме да премахнем всички бариери, които пречат на бизнеса. Знаем как да го направим, тъй като сме анализирали във всяка една индустрия какви могат да бъдат пречките“, каза още Каримански.

Той изрази мнение, че има сили, които не позволяват на бизнеса да се развива.

„Една от причините в момента да не се развиват малките и средни предприятия е невъзможността да ползват ДДС-то си навреме. Ето например, днес се върнах от Ябланица, срещнах се с едно момче, което иска да развива бизнес там на място. Той каза, че се опитва да си възстанови ДДС-то, но при всеки опит да си го възстанови, има по 6 проверки от различни институции“, уточни той.

Каримански беше категоричен, че в данъчната политика трябва да има промени, но тези промени трябва да се осъществяват на стъпки, а не веднага да започнем с много тежки реформи. Политикът изтъкна, че ние в момента имаме още няколко кризи, с които трябва да се справяме. Затова според него първите стъпки трябва да бъдат временни мерки.

„Трябва да имаме намаляване на определени данъци от малката потребителска кошница по ДДС, за да можем да се справим с кризата. Например, намаляване на ДДС на хляба и на млякото. Ставката може да се намали. Ние ще подкрепим това, но като временна мярка за справяне с кризата, породена от скъпата електрическа енергия“, заяви Любомир Каримански.

От ПП „Има такъв народ“ са на мнение, че данъчната ставка на корпоративния данък засега е добре да бъде запазена в началото, след което да бъде преразгледана във времето. /БГНЕС