Карл Билд: Тачи ще бъде арестуван, ако обвинението бъде потвърдено

Ако обвинението срещу косовския президент Хашим Тачи бъде потвърдено, той ще бъде арестуван. Това заяви бившият шведски премиер Карл Билд пред „Гзеро“.

„Ако обвинението, което беше публикувано, бъде потвърдено, тогава той ще бъде арестуван. Хашим Тачи ще бъде принуден да замине за Хага, където ще бъде изправен пред дълъг и сложен процес. Там защитата на свидетелите ще бъде голям проблем. Ще минат много години. Няма никакво съмнение, че това ще наруши политическия живот в Косово“, каза още Билд.

БГНЕС припомня, че Специалната прокуратура в Хага повдигна обвинения по 10 точки срещу Хашим Тачи и лидера на Демократическата партия Кадри Весели. И двамата са обвинени в извършването на тежки престъпления срещу човечеството, военни престъпления, включително отвличане, преследване, измъчване.

По време на войната 1997-1999 г. Хашим Тачи беше политическият ръководител на Армията за освобождение на Косово. Косово обяви независимост през февруари 2008 г.

Карл Билд е бивш външен министър и премиер на Швеция. Той беше специален пратеник на Европейския съюз за бивша Югославия и участник в Дейтънската мирна конференция, която сложи край на войната в Босна и Херцеговна през 1995 г. От 1999 до 2001 г. е специален пратеник на ООН за Балкани. /БГНЕС