Карлос Гон ексклузивно за бягството от Япония

В 22:30 ч. през една студена декемврийска нощ на 2019 г. бившият титан на световната автомобилна индустрия лежи в сандък на борда на самолет в очакване да избяга от Япония.

"Самолетът трябваше да излети в 23:00", спомня си Карлос Гон.

"30-те минути в сандък за музикално оборудване в самолета до излитането му, може би бяха най-дългото чакане, което съм преживял в живота си".

Сега за първи път човекът, който някога ръководеше както Nissan, така и Renault, подробно описа своето смело бягство.

В ексклузивно интервю за Би Би Си, Гон разказва как се е маскирал, за да се промъква незабелязано по улиците на Токио, защо е избрал голям сандък за музикално оборудване, за да напусне нелегално Япония и за въодушевлението, което е усетил, когато най-накрая е кацнал в родния Ливан.

"Беше голяма тръпка, че накрая ще мога да разкажа историята си", сподели той.

Гон беше арестуван през ноември 2018 г. заради твърденията на Nissan, че е занижил годишната си заплата и е злоупотребил с фирмени средства, което той отрича.

По това време Карлос Гон беше председател на японския автомобилен концерн и на Renault и ръководеше тристранното партньорство между производителите на автомобили и Mitsubishi.

Намаляването на разходите на Nissan под негово ръководство – прието първоначално противоречиво - в крайна сметка спаси японския автомобилен производител.

Документалният филм, описващ необикновените възход и внезапно падение на Карлос Гон ще бъде излъчен по Би Би Си 4 днес под заглавие „Carlos Ghosn: The Last Flight”./БГНЕС