Карлос Контрера: По наш доклад СОС одобри конкретни срокове за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

Столичният общински съвет взе решение, регламентиращо процедурата и сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове. На 28 ноември 2022г. заедно с Михаил Петров внесохме доклад с предложение да бъде определена рамка с конкретни взаимносвързани срокове. Също така доразвихме решението за финансирането на това начинание, което в предходното решение от 2014 г. беше оставено само и единствено на патриотичните организации. Тогава внесохме доклада с надеждата, че още от началото на 2023г. ще влезем в процедурата по конкурс и избор на проект. Нещата се развиха малко по-различно - наложи се да изчакаме изработването на задание, като през цялото време отстоявахме тезата, че Мемориалът трябва да бъде възстановен във вид максимално близък до оригиналния и мястото, където се е намирал - т.е. в пространството пред НДК между ул. Фритьоф Нансен и ул. Христо Белчев. Последва представяне на заданието на 26 април, срок за бележки и възражения до 19-ти май и предстои произнасяне на експертен съвет към Главния архитект, след което съгласуване с МО и МК. Този път е извървян не без натиска на редица патриотични организации, общественици и политици. След одобряване на заданието предстои обявяване и на конкурс.


Днес Столичния общински съвет прие с огромно мнозинство доклада ни с Михаил Петров и проекта за решение с конкретните стъпки и срокове, като предложения и формулировки внесоха от групата на ГЕРБ-СДС, които също се приеха единодушно и без обструкции.

Смятам, че с този доклад успяхме да очертаем що-годе ясна рамка и план за действие как да бъде възстановен Мемориалът на Желяната дивизия. Решението на общинския съвет е инструмент за излизане от цялото безвремие и безпътица, обхванали идеята за възстановяване на Мемориала (предходното решение е от 2014г., но то не съдържа никакви стъпки и срокове).

Искрено благодаря на всички активно изразявали позиция, на всички общински съветници, подкрепили днес предложението ни, защото това е стъпка към запазване на културната и историческа идентичност на София. Дължим го не само на предците си, но и на следващите поколения.

БГНЕС припомня, че след дълги години отлагане и прехвърляне на отговорността между институциите общинските съветници на ВМРО в Столична община предприеха реални действия по възстановяване на пълния мемориален комплекс пред НДК. Това става с доклад, внесен в края на ноември м.г. и изготвен от общинския съветник Михаил Петров, подписан и от Карлос Контрера. Общинарите от ВМРО настояват освен конкретни срокове, СОС да определи и параметрите и да осигури финансирането на бъдещия проект.


Ние не можем да чакаме на добрата дума. Адмирираме това, че кметът и главният архитект са дали обещания за конкретни действия и срокове. Смятам обаче, че е необходимо цялата процедура да се скрепи с решение на общинския съвет. Възстановяването на Мемориала е надпартийна и общонационална кауза. Там са имената на загинали от множество населени места, така че мащабът надхвърля пределите на Столична община. Настояваме за конкретно решение с конкретни срокове и яснота за финансирането – според мен Столична община от бюджета може да го обезпечи. Настояваме и да бъде изпълнено решението за автентичното място и автентичния вид, без компромиси, коментира мотивите адв. Михаил Петров при внасянето на доклада в Столична община.

Историята на Мемориалния комплекс на Първи и Шести пехотни полкове е много интересна.

Мемориалът е открит на 29.Х.1934 г. от Цар Борис III и осветен от предстоятеля на православната ни църква Стефан I Български. Негов автор е арх. Александър Обретенов, а 650-килограмовата бронзова статуя на лъва е дело на скулптора проф. Михаил Михайлов, създал в тези години и гранитния лъв пред сградата на МВР. Върху плочи са изписани в бяло имената на загиналите във войните за национално обединение. На архитрава на централната е стоял надписът: „Благословени бѫдете отъ майката родина – вѣчна ви паметъ“, на западната – „Загинали геройски за свободата и обединението на българския народъ„ и „Самопожертвували се храбро въ предана служба на царя и отечеството“ – на източната, под тях надписите „Македония“, „Тракия“, „Добруджа“ и плочите с имената и чиновете на падналите, а помежду тези пана в 2 винено червени полета с прозорци са били изписани най-важните сражения с участието на съответния полк. Мемориалът е демонтиран през 70-те години на XX век.

Близо три десетилетия обществени, националистически и военно-патриотични организации водят кампания за възстановяването му в автентични му вид и на автентичното му място. След поредица от решения на Столичен общински съвет са предприети първите стъпки към възстановяване на Мемориала, като на 2 ноември 2017 г. бронзовият лъв, стоящ пред НВИМ, след продължително почистване и консервационно третиране на патината му, бе върнат на автентичното си място на отново оформения хълм-градина с 400 червени рози. На Архангелова задушница, 4 ноември 2017 г., той бе осветен и открит с тържествена военна, църковна и градска церемония. В основата му се постави гилза с пръст от мемориала „Военна гробница – 1916“ в Тутракан при овладяването на „непревземаемата“ крепост, при което в жесток бой с румънските, сръбските и руските войски, помагащи на окупатора, там се самопожертват много войни от Желязната софийска дивизия./БГНЕС