Каролев се е спускал от Малка Тодорка, падал е 400 м

Икономистът Владимир Каролев бе транспортиран в „Пирогов” от болницата в Разлог, предаде репортер на БГНЕС.

Каролев изчезна в неделя, докато кара сноуборд в Пирин. След 12 часа издирване бе открит по случайност, тъй като не е имало никакъв сигнал на 2300 м височина в планината. Беше приет в болницата в Разлог с черепно-мозъчна травма и други травми, състоянието му позволяваше и той бе откаран в "Пирогов".

Сутринта, когато получихме сигнала, говорихме с д-р Велев. От самото начало, откогато съм министър, всички инциденти ми се докладват и взимаме решение за транспортирането им в София. Не е първият, не е и последният случай. Веднага информирахме премиера, той разпореди да сформираме смесен екип, с който да го транспортираме в София. Това заяви на брифинг в Разлог здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

От Правителствена болница осигуриха линейка за „Пирогов“. Проф. Балтов организира цялата логистика в „Пирогов“. Травмите са тежки. Говорим за съчетана травма с черепно-мозъчна травма, гръдна травма и счупен глезен. Надявам се колегите да се справят с тежкото му състояние, което в момента е със сериозен риск за живота. Такъв тип травма, такъв тип поведение може да бъде направена в специализирана клиника и затова той трябва да бъде транспортиран до „Пирогов“, уточни Ангелов.

В болницата е направено най-необходимото на първия етап. Колегите добре са си свършили работата. Направихме консултация с д-р Георгиев, шеф на Хирургия. Сложен е гръден дрен, който се налага заради гръдната травма и счупените ребра. Направена е компютърна томография заради черепната травма. Има освен това счупване на единия крак. Всичко е направено по спешност. Изисква се специализирано лечение, заради което ще бъде транспортиран с реанимобила. В „Пирогов“ ще бъде настанен в неврологичното отделение и оттам нататък ще продължи неговото лечение, каза директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

Сериозна е черепно-мозъчната травма, ще се види как ще се развие и какво ще е лечението. В момента е в медикаментозна кома, това е необходимо да се запази предвид травмите, уточни още той.

Героите са докторите, те трябва да го спасят. Ние само това можем да направим в планината, докато не се реши проблемът с намесата по въздух, сега в момента да ви кажа цяла нощ целият ресурс на спасителите беше вкаран в планината, проблемът с моторните шейни, които са много важни, 4 моторни шейни в момента огромни райони претърсиха и сега ще отидем да прибираме половината инвентар по трасето. Защото най-важното нещо беше, когато го намерим да го транспортираме. Носилки имаме, но всичко се носи на ръка, каза още Баненски. Хеликоптер е най-наложителното нещо за един човек дали в планината или в града, няма значение, за да може за половин час да отиде човек да го вземе и да го закара в болница, за да му се окаже помощ, подчерта още спасителят. /БГНЕС

Предстоят допълнителни изследвания. Ядрено-магнитен резонанс трябва да бъде направен на мозъка и на гръбначния стълб и вече лечение, заяви директорът на „Пирогов”, който прие в болницата Каролев. По принцип с господин Каролев ние сме близки приятели, даже лично аз съм участвал в няколко негови такива травматични премеждия свързани със сноуборд и ски, и все пак бях ангажирам и лично, защото неговите приятели ми се обадиха още сутринта, добави Балтов.

БГНЕС припомня, че издирването в Пирин е продължило 12 часа, като една от участващите групи го е открила в 00:40 ч. Той не е бил в съзнание, изнесен е на ръце и в 4:30 ч. е предаден на Спешна помощ.

Предполага се, че Каролев се е наранил след падане от около 400 метра на стръмен терен, вероятно при подхлъзване. Спасителите обясняват, че икономистът е бил открит на късмет, защото мястото, на което е бил, е без сигнал.

Росен Баненски, спасителят от ПСС, който е открил Каролев, заяви пред БГНЕС, че късно вечерта към 20 ч. снощи са получили сигнал от доброволния отряд на Банско, че има неприбрал се човек от планината. Сформира се акция и цяла нощ екипите от отряда в Банско започнахме претърсване на планината. Включи се целият ресурс на отряда, който е над 30 души, защото това са огромни разстояние и хектари, които трябваше да се претърсят, добави Баненски. Претърсвайки стигаме до решение на проблема. Открихме го по голямата информация, която се е събрала в оперативния център на база Банско и сформирайки екипи, тръгнахме да обхождаме маршрутите, които най-логическите, които той си беше казал човекът в социалната мрежа. на нас се падна района за претърсване долината на река Бъндерица по посока на Жабешкото и Дългото езеро. Оттам ако нямаше решение на въпроса, имахме задължение да претърсим връх Хвойнати и да се качим до връх Вихрен вечерта. Видяхме го случайно в подножието на връх Малка Тодорка в един страничен циркус на 2300 м височина. Човекът, най-вероятно се е спускал от Малка Тодорка, паднал е най-вероятно, прелетял е, не знам с колко е карал, но разстоянието е 400 м в надморската височина. Намерихме го в безсъзнание, с признаци само на дишане и сърдечна дейност. През цялото време му говорехме, чува ли ни, не ни ли чува, не беше адекватен въобще. Около 10 души го пренесохме. Ние можем да окажем долекарска помощ и да го транспортираме, това ни е работата на планинските спасители”, уточни Баненски. /БГНЕС